Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Вълшебна градина от растения ще засвири скоро в САЩ

Изоставена сграда в Нюбърг приютява растителния оркестър на Мартин Рот, който ще изпълнява „природна музика”

Вълшебната градина на Мартин Рот отвън. Снимка: Strongroom - Вълшебна градина от растения ще засвири скоро в САЩ

Вълшебната градина на Мартин Рот отвън. Снимка: Strongroom

Растения ще изпълняват музика в инсталация, създадена от загиналия през 2019 г. съвременен художник Мартин Рот. През 2017 г. 42-годишният артист, роден в Австрия, но живеещ в Ню Йорк, посажда семена за гигантска инсталация, която трябва да превърне изоставено здание в Нюбърг в „растителна концертна зала”.

Растенията, които ще бъдат вечни изпълнители на „природна музика”, вече са пораснали достатъчно, казват от организацията Strongroom, специализирана в поддръжка на художествени проекти. След смъртта на Рот хората от тази организация са събрали с помощта на платформата „Кикстартър” средства, с които да доведат до край замисъла на художника. Неговата идея е да превърне пострадалото от пожар здание във „вълшебна градина с малки пътечки, пресичащи пространство, изпълнено с дървета, рози, диви цветя и водопади”. Листата и корените на дърветата ще бъдат съединени със специални устройства, които ще излъчват и усилват звука на растенията в реално време, създавайки „природна музика”, изпълнена от „растителен оркестър”.

Новата „концертна зала” ще започне да приема посетители в края на юни 2021 г. Историческата сграда на градския клуб в Нюбърг е била изоставена много преди Мартин Рот да пристигне в града през юни 2017 г. Тя е била построена през 1852 г. от Андрю Даунинг, известен като баща на ландшафтната архитектура, и Калвърт Вокс, който се занимавал с проектиране на обществени паркове. Художникът е успял да получи съгласието на кметството в Нюбърг да използва сградата за проекта си, ако намери независим експерт, който да потвърди безопасността на постройката.

Търсенето на такъв човек отнело година. Мартин Рот успял само да посади семената на бъдещия си проект, преди да загине. Това едва не провалило плановете за инсталацията, но от Strongroom се ангажирали да изпълнят проекта по схемите, оставени от Рот. При това става дума за инсталация в развитие – градината музикант ще се развива във времето.

Цялото творчество на Мартин Рот е свързано с произведения, включващи живи същества – растения, червеи, птици… Една от най-известните му творби е с „участието” на сукулент, взет от градината на Стивън Падок – убиецът, който стреля и уби 58 зрители на концерт в Лас Вегас през 2017 г. Според художника, растението е символ на „надеждата и изцелението”. Тази негова инсталация в момента се намира в галерия в Ню Йорк.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90