VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ван Гог, когото обичаме

Трейлър на първия пълнометражен филм, създаден изцяло от картини с маслени бои

Филмът е правен в продължение на повече от шест години, кадрите, над 65 хиляди – всеки от които ръчно изработен, са дело на 125 художници.  - Ван Гог, когото обичаме

Филмът е правен в продължение на повече от шест години, кадрите, над 65 хиляди – всеки от които ръчно изработен, са дело на 125 художници.

На 27 юли 1890 г., по здрачаване, зловеща фигура стъпва в мрачното френско градче Аувърс. Човекът не носи нищо; ръцете му притискат кървяща рана от куршум на корема. Това е Винсент ван Гог, тогава малко известен художник, а днес един от най-великите творци. За трагичната му смърт се знае много, но е мистерия как и защо той е прострелян. „Да обичаш Винсент“, първият пълнометражен филм, изцяло направен от ръчно рисувани картини с маслени бои, разказва тази история.

В трейлъра виждаме стила на Ван Гог, препратки към някои от най-известните (както и към значително по-малко познати) му работи, чрез които се показват животът и смъртта на великия артист.

Филмът е правен в продължение на повече от шест години, кадрите, над 65 хиляди – всеки от които ръчно изработен, са дело на 125 художници. Източник на информацията са, освен картините му, стотици писма на Ван Гог. А музиката на филма е дело на Клинт Мансел („Изворът на живота“, „Луна“, „Черният лебед“).

Гласовете си за „Да обичаш Винсент“ дават Дъглас Буут, Ейдън Търнър, Сърша Ронан, Крис О’Дауд, Елеанор Томлинсън, Хелен МакКрори. Режисьори са Дорота Кобиела и Хю Уелчман.

Филмът вече бе представен на фестивала в Анеси, предстоят му още няколко форума преди да тръгне по кината в Щатите в края на септември. Ако имаме късмет, ще го видим и в България.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Още по темата

Винсент ван Къмбърбач

ДС