Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Ван Гог отрязал цялото си ухо, не само част

Ново изследване опровергава досегашната представа за художника

Винсент ван Гог се самоубива през 1890-а, две години след като отрязва ухото си. - Ван Гог отрязал цялото си ухо, не само част

Винсент ван Гог се самоубива през 1890-а, две години след като отрязва ухото си.

Винсент ван Гог е отрязал цялото си ухо, а не само част от него, предполагат наскоро открити рисунки. Скиците са дело на д-р Феликс Рей, лекарят, грижил се за раните на художника през 1888-а, и са открити в калифорнийски архив.

Рисунките изобразяват ухото на Ван Гог преди и след контузията, която той сам си нанася. От тях се вижда, че художникът е отрязал почти цялото си ухо. Досега се смяташе, че жертва на автоагресията е била само част от него.

Скиците са намерени от Бернадет Мърфи сред документи, притежавани от писателя Ървинг Стоун, който е бил в комуникация с д-р Рей през 1930 г.

Скиците са открити в Банкрофтската библиотека в Калифорнийския университет.

Скиците са открити в Банкрофтската библиотека в Калифорнийския университет.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нейното изследване хвърля също нова светлина върху „Рейчъл“ – жената, на която Ван Гог поднася отрязаното си ухо с думите „пази този предмет грижливо“. Откритието предполага, че Рейчъл не е била проститутка, както се твърдеше досега, а момиче, работило като прислужница в бордеи, както и като чистачка в търговски помещения.

Мърфи изследва Ван Гог, след като посещава Арл, дом на художника през 80-те години на XIX в. Нейните открития са публикувани в нова книга – „Ухото на Ван Гог: Истинската история“.

Междувременно, но без връзка с изследването, този месец в Холандия се открива изложба с фокус върху менталното заболяване на художника. Тя ще бъде подредена в Музея на Ван Гог в Амстердам и в нея ще може да се види и портрет на д-р Феликс Рей.

Портретът на д-р Феликс Рей в Музея на Ван Гог в Амстердам. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Портретът на д-р Феликс Рей в Музея на Ван Гог в Амстердам. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Художникът реже ухото си след нервен срив. Той е открит от полицията на следващия ден и откаран в болница, където животът му е спасен. Две години по-късно, през 1890-а, се самоубива.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах