POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Нова версия за ухото на Ван Гог

Художникът бил отчаян не от скандала с Пол Гоген, а от новината за женитбата на брат си Тео

Раната от бръснача оставила Ван Гог с обилно кръвотечение, но той увил парчето ухо в хартия и се отправил към любимия си бардак, където го дал на млада жена, която познавал.  - Нова версия за ухото на Ван Гог

Раната от бръснача оставила Ван Гог с обилно кръвотечение, но той увил парчето ухо в хартия и се отправил към любимия си бардак, където го дал на млада жена, която познавал.

Решението на Винсент Ван Гог да отреже ухото си може би е най-прочутото себеосакатяване в историята на изкуството, но точната мотивация на художника да го стори – любов, ревност или гняв – остава неясна вече повече от един век. Ново изследване на неговия престой в Прованс сочи, че Ван Гог го е направил подтикнат от новините, че брат му Тео, най-близкият му човек и финансов благодетел, предстои да се ожени след пламенен романс.

Проучването, изложено от „Гардиън“, изразява съмнение по отношение на популярната теория, че художникът отрязва ухото си след емоционален скандал с колегата си и приятел Пол Гоген.

И досега се знаеше, че импресионистът посърнал при новините за брака, който би застрашил близостта в отношенията с брат му, както и да попречи на Тео да продължи да издържа проблемия си брат – до този момент Винсент не е продал дори едно платно. Предполагаше се обаче, че Ван Гог е научил за предстоящата сватба след инцидента.

В новата си книга „Студио на Юг“ писателят Мартин Бейли е поместил доказателство, че художникът почти сигурно е разбрал за задаващата се „опасност“ от писмо от Тео, пристигнало в неделя, 23 декември 1888 г. Вечерта на същия ден е и кавгата между двамата с Гоген, след като са прекарали целия ден заедно, а накрая Пол напуснал къщата със заплаха, че ще се завърне в Париж. Онова, което провокирало отчаянието на Ван Гог обаче, не е тръгването на приятеля му, а именно новините от Тео, смята Бейли.

Писмото до Винсент съдържало 100 франка, както и вестта, че само две седмици по-рано Тео се е срещнал със стара приятелка, Йо Бонгер, която преди го е отхвърляла. Но след едноседмичен романс този път тя се съгласила да се омъжи за него.

Бейли установил, че Тео вече бил писал на майка си за позволение да се ожени, както и че Йо е съобщила добрата вест на по-възрастния си брат – а той отвърнал с поздравителна телеграма, пристигнала на 23 декември. Изследователят е убеден, че Тео е писал на брат си по същото време, а новините му са били доставени в прочутата Жълта къща в Арл също на 23-и.

Вижте още: ГАБРИЕЛ, КОЯТО ПАЗЕШЕ ГРИЖЛИВО УХОТО НА ВАН ГОГ

Раната от бръснача оставила Ван Гог с обилно кръвотечение, но той увил парчето ухо в хартия и се отправил към любимия си бардак, където го дал на позната млада жена. Друга книга, излязла наскоро – на Бернадет Мърфи, предполагаше, че въпросната млада жена не била куртизанка, а дъщеря на местен фермер, работила като чистачка в публичния дом. Мърфи също бе открила рисунка от лекаря на Ван Гог, направена много след инцидента, според която той отрязал цялото си ухо, а не само парче от него. При всяко положение, след като отворило пакета, момичето припаднало, художникът избягал и била извикана полиция.

Гоген се връща в къщата на следващата сутрин, в деня на Бъдни вечер, и открива полицаи на прага, а приятеля си – легнал в пропито с кръв легло. Тео, който се надявал да прекара първата си Коледа с годеницата си, пристига на Рождество Христово в Арл, за да посети брат си в болницата. А Ван Гог – след като за кратко е държан в изолация – е изписан на 7 януари.

„Скоро ще дойдат хубави дни и ще съм сред цъфналите овощни градини“, пише художникът на брат си Тео.

Въпреки последвалия нов здравословен срив и друг престой в болница, Ван Гог продължава да рисува, докато не напуска Арл през април.

Картините от този тягостен период в живота му са сред най-обичаните от ценителите в творчеството му въобще. В изследването си Бейли проследява и изненадващия живот на леглото от прочутото платно „Спалнята“. То е един от двата двойни кревата, купени, когато Ван Гог обзавежда новонаетата къща, за да посрещне Гоген. По отношение на това писателят предполага:

„Двете възглавници на картината говорят, че той все още е имал угасваща надежда, че евентуално може да споделя леглото с жена“.

„Спалнята“, Винсент ван Гог

Винсент ван Гог, „Спалнята“

През 1890 г. Ван Гог изпраща с влак леглото към Овер-сюр-Оаз, близо до Париж, където удожникът създава последните си творби преди да се самоубие през юли същата година. Тео умира следващата година, а неговата вдовица наследява леглото и го използва в малка къща за гости, която ръководи в Холандия. По-късно е водила разговори да го върне в музея в Жълтата къща, но сградата е разрушена през Втората световна война. Тогава леглото бива дарено от племенника на Ван Гог при благотворителна акция в помощ на местни хора, чиито домове са били унищожени. Бейли не успява да проследи нишката на кревата по-нататък, но допуска, че леглото може би все още съществува някъде и се ползва по предназначение, неразпознато.

Днес Винсент ван Гог е един от най-известните художници в света, но през 80-те години на XIX ситуацията е далеч по-различна. Мерило за това е фактът, че от четирите тогавашни вестника, които отразяват отрязването на ухото, два изписват името му грешно, а трети, който пише, че е „страдал жестоко“ от травмата, го описва като поляк.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg