Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Ванче Вазович за македонската книжовна школа

Карикатура: Христо Комарницки/Прас-прес - Ванче Вазович за македонската книжовна школа

Карикатура: Христо Комарницки/Прас-прес

България наложи вето за преговорите на Северна Македония за кандидат-член на Европейския съюз. В общи линии проблемът между двете наши братски страни се свежда до следното. Македонските историци и автори на учебници си падат малко фантасти, а според по-чувствителната българска трактовка – те крадат от нашата история. Освен това македонската преса и официални политически лица си позволяват грубиянски коментари от сорта, че българските жени струват два чорапогащника, пък Екатерина Захариева била кучка.

Това действително не е много любезно, ала и българската страна не се държи по-зряло – България не признава съществуването на македонски език – според нашите учени, политици и (повечето) граждани съществува само македонска книжовна норма на българския език, но не и самостоятелен македонски език. Това очевидно не е така – не само защото милион македонци твърдят, че го говорят. Но и най-малкото, защото повечето българи гледат като дизел, когато им се говори на „несъществуващия“ македонски – щом не разбираме този език без преводач, как може той да е български?

Македонците, да речем, са млада нация и се държат детински. Но България – нали сме дедовците на Европа, едва ли не от гърците и римляните сме по-древни и културни. Затова „Прас-прес“ едностранно и на своя глава признава изцяло македонския език! Очакваме ответен акт на подкрепа от всички македонци по света и у нас на Балканите – „Прас-прес“ вече ще се разпространява из цялата историческа област Македония плюс бившите територии на България до трите морета. Балканският супергерой Крали Марко ще ни разнася вестника в дисагите си от Солунската митница през хъбчето до Вардара и Адриатика.

В подкрепа на този акт ние дори намерихме из старите кашони на редакцията едно старо произведение на националната ни литература, написано във възхвала на македонската книжовна школа.

Македонският език

Език свещен на макета-орли,
език балкански, с попръжни отровни;
език славянски – той се коренѝ
във общите ни стонове вековни.

Език прекрасен, близък нам по дух,
но в свое независимо развитие –
и нека радва българския слух,
но не е наше вътрешно откритие.

Но той падна́ в патриотарский хор –
побългариха го със думи кални.
Защото сме в балканския коптор –
отрекоха го тоз език страдални!

***

О, ти, самостоятелен език,
недей се изолира във Бастилия;
бъди си македонски и велик –
във нашата езикова фамилия.


Източник: „Прас-прес“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах