Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Вандал нарисува очи на картина, окачена в изложба

Застрахователната сума на платното на Анна Лепорска, ученичка на Малевич, е 865 хил. евро

Анна Лепорска, „Три фигури“. Снимка: „Елцин център“
 - Вандал нарисува очи на картина, окачена в изложба

Анна Лепорска, „Три фигури“. Снимка: „Елцин център“

Платно на Анна Лепорска, ученичка на Казимир Малевич, бе вандализирано от неизвестни в Екатеринбург, съобщават от фонд „Елцин център“. В момента картината на Лепорска „Три фигури“ (1932 – 1934), която е част от колекцията на Третяковската галерия, участва в изложбата „Светът като безпредметност. Раждането на новото изкуство“ в „Елцин център“ в Екатеринбург. Вандал е добавил с химикалка очи на абстрактните лица на двете странични фигури на картината.

В момента застрахователната сума на „Три фигури“ е 75 милиона рубли (865 хил. евро). Според експертите мастилото е проникнало в слоя боя, тъй като титановото белило, с което са нарисувани лицата, не е покрито с лак, както е било обичайно за абстрактната живопис по онова време. За щастие вандалът не е натискал силно с химикалката и затова релефът на мазките с четка не е нарушен.

„Намесата“ в картината е била забелязана от посетителки на изложбата, които обърнали внимание на уредниците. Платното било свалено от изложбата и върнато по спешност в Третяковската галерия.

Реставрационният съвет е бил събран експресно и е направено обследване на картината, според което реставрацията ще струва около 250 хил. рубли (около 3000 евро).

В случая има и някои странности. Обезобразената картина е забелязана на 7 декември, но ръководството на „Елцин център“ се е обърнало към полицията чак на 20 декември, повече от две седмици по-късно. Въпреки наличието на камери за видеонаблюдение в залите, музеят не е предоставил информация за лицето, извършило акта на вандализъм. Освен това местните полицейски власти в Екатеринбург са отказали да започнат криминално следствие, тъй като „вредата е на стойност около 200 хил. рубли (2300 евро), което е незначително“. Руското Министерство на културата е поискало от Генералната прокуратура да отмени това решение и да започне търсене на виновника.

Анна Лепорска (1900 — 1982) е била най-младата ученичка на Казимир Малевич и съпруга на художника Николай Суетин. Нейни творби влизат в колекциите на Третяковската галерия и Руския музей.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС