VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Вандали изсякоха имената си върху скални рисунки на 8000 години

„Творението“ на съвременните варвари: трагедия и оскърбление на цялата история и памет на жителите на Чад

В пещерите, каньоните и клисурите на планинския масив Енеди има хиляди изображения на хора и животни. Снимка: Уикипедия - Вандали изсякоха имената си върху скални рисунки на 8000 години

В пещерите, каньоните и клисурите на планинския масив Енеди има хиляди изображения на хора и животни. Снимка: Уикипедия

Неизвестни вандали са повредили древни скални рисунки в пустинята Сахара, като са надраскали върху тях графити, е съобщил пред Би Би Си министърът на културата на Чад. 

Махамат Салех Харун е нарекъл „творчеството“ на съвременните варвари върху петроглифите, чиято възраст е около 8 хиляди години, „трагедия и оскърбление на цялата история и памет на жителите на Чад“.

Върху произведенията на древните хора вандалите са надраскали своите имена на френски и арабския език. Предполага се, че зад вандализма стоят местни младежи.

През 2016 г. платото Енеди е обявено за част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО. В пещерите, каньоните и клисурите на планинския масив има хиляди изображения на хора и животни – някои от тях са изсечени в скалите, а други са изрисувани. Първобитните художници са ги нанесли върху повърхността на скалите по време на неолита, когато Сахара не е била пустиня.

На платото е изпратен екип от експерти, които да направят оценка на щетите. Представителят на ООН по въпросите на културата Абделкерим Адум Бахар заявява пред Би Би Си, че по негово мнение скалните рисунки могат да бъдат реставрирани.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg