Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Вандали потрошиха табелите с имената на Първи и Шести пехотен полк

Списъците бяха окачени по оградата край паметника пред НДК

Плоскостите с имената на загиналите осъмнаха изпочупени. Снимка: Борислав Скочев - Вандали потрошиха табелите с имената на Първи и Шести пехотен полк

Плоскостите с имената на загиналите осъмнаха изпочупени. Снимка: Борислав Скочев

Вандали са потрошили табелите с имената на загиналите войници от Първи и Шести пехотен полк през Първата световна война. Те бяха изписани на плексигласови плоскости и окачени на оградата около паметника „1300 години България“ пред НДК.

Списъците бяха поставени от последователи на идеята за връщането на паметните плочи на мястото на монумента на Валентин Старчев. Столична община взе решение паметникът да бъде демонтиран и на негово място да бъде върнат Войнишкия мемориал. Но процедурата бе блокирана в съда от автора на „1300 години България“.

Тук: http://www.militarymuseum.bg/…/Archiv…/2014/obsht_spisak.pdf е публикуван списъкът с имената на близо 3 хиляди загинали за България от тези полкове.

Част от оцелелите след бомбардировките през Втората световна война мемориални плочи в момента се съхраняват във Военно-историческия музей в столицата.

Вижте архивни кадри от Войнишкия мемориал:

Plochi3-a

Plochi2-a

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg