Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ванга ми каза да напиша този текст

Кмет посипа пътищата в Нова Загора със захар заради древна прокоба, сега може би предстои защита от вредните ваксини и от кемтрейлс

България, 2015. Популярен кмет гони древни прокоби със завети от Ванга. - Ванга ми каза да напиша този текст

България, 2015. Популярен кмет гони древни прокоби със завети от Ванга.

Катастрофите по главните пътища на новозагорско и решението на властите да ги поръсят със захар, за да противодействат на древна прокоба – вълнуват силно напоследък социалните мрежи. Всичко това звучеше като поредна българска недомислица…, докато не се появи интервю на кмета на Нова Загора Николай Грозев, в което той бръщолеви за Ванга, древните прокоби и как шаманското им противодействие никому не вреди. Кое е следващото? Да увие града в станиол срещу кемтрейлс?

Във въпросното интервю, дадено пред сайта Клуб Z, градоначалникът аргументира разпореждането си пътищата в общината да бъдат поръсени с 50 килограма захар така: „Навремето баба Ванга и някои други са казвали, че така като се поръсят пътищата със захар, тая зла поличба ще изчезне“. Не се уточнява кои други предписват тази „мярка“ – сигурно Петър Дънов в най-новите си пророчества или Умберто Еко в интервюто за България.

Журналистът Иван Бедров пита Грозев дали все пак това не е поверие и не е ли добре да се вземат реални мерки, свързани с настилката, с маркировката, с контрола на движението, а кметът му отвръща чистосърдечно:

„Катастрофите не са станали от такива причини. На магистралата си има маркировка, има си всичко. Просто някаква такава прокоба, че катастрофират. Както са карали, изведнъж предната кола заобикаля спрял камион или нещо и те се набиват в него. То не е до пътната обстановка. Общо взето пътищата на територията на нашата община са добре поддържани. Просто като поверие, да го прогоним“.

Интервюто на пръв поглед изглежда като фалшива новина. Все пак България е в Европейския съюз, а Нова Загора е град, не някое пустеещо село в Странджанско, където тричат кучета за здраве. Въпросният Николай Грозев пък се ползва със сериозна подкрепа сред населението (над 23 хиляди души, според преброяването през 2009 г.) – той е втори мандат кмет (от ГЕРБ), като вторият спечели още от първия тур. Може би си е поръсил пътя със захар преди да тръгне към изборните урни…

Разговорът, също както и разпореждането за захар по пътищата, не е измислица, а реален факт, от който ти се приисква да си теглиш куршума преди простотията да застигне и теб. Следването на поверия от висш представител на светската власт е сравнимо с това да легнеш в бомбоубежище на 25 май т.г., когато ни застигна поредната новина за края на света. По-глупаво е от това да вярваш в предсказанията на Нострадамус или да не ваксинираш детето си, защото ваксините заразяват с аутизъм.

И да, нека има докоснати от пророчицата люде из България, които вярват в постулатите ѝ. В крайна сметка всеки има правото да е ограничен, извисен, неразбран и изпреварил времето си. Тревожното е, когато това простодушие се практикува от кмет на български град, който, забележете, бил и бивш автоинструктор. Интересно на какво ли е учил бъдещите шофьори? Може би е проповядвал, че тежките произшествия са от провидението?

Би било прекрасно, ако дълги години никой не загива при катастрофи в района. Страшното е, че ако това се случи, кметът (може би не публично, би било твърде трагикомично) ще се тупа в гърдите, че е пресякъл съдбата. Някои по-лишени от рационално мислене новозагорци пък ще си кажат – ето бе, той посипа пътищата със захар и катастрофите секнаха. Ами да, така се кове електорат!

Ако пък трагедиите на пътя в района продължат, реакцията на вярващите в пророчества няма да е че ценният завет на Ванга не работи. Просто така ще е било писано.


Две уточнения преди да бъда разкъсан: 1) Не, Ванга не ми е продиктувала този текст; 2) Интервюто на Умберто Еко за България не е на Умберто Еко, също както прощалното писмо на Маркес не е негово и нашият народ не е най-старият на света.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg