Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Външно министерство към руското посолство: Не сте ни освобождавали на 9.IX.1944 г.

Става дума за преврат и окупация на България от СССР, отбелязват в изявление от МВнР

Поканата за изложбата в Руския културно-информационен център възмути хиляди потребители на българския Фейсбук. - Външно министерство към руското посолство: Не сте ни освобождавали на 9.IX.1944 г.

Поканата за изложбата в Руския културно-информационен център възмути хиляди потребители на българския Фейсбук.

„Изложба 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма“, организирана от посолството на Руската федерация в България за 9 септември в Руския културно-информационен център, предизвика протестна позиция, разпространена от МВнР до медиите. В изявление Външно коригира твърдението за „освобождение“ на България на 9 септември 1944 г. и съветва посолствотото да не заема „позиция в подкрепа на съмнителна историческа теза“.

„Щиковете на Съветската армия донесоха на народите в централна и източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави“, се казва в изявлението.

В текста се отбелязва, че на 9 септември 1944 г. страната ни не е „освободена“, а става дума за държавен преврат, който е „пряка последица от обявяването на война на България от страна на СССР на 5 септември 1944 г.“ и вкъщност сме окупирани от чужда войска.

Предлагаме ви пълния текст на позицията на Министерство на външните работи.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

„По повод организираното от Посолството на Руската федерация събитие на 9 септември „Изложба 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма“, МВнР заявява следното:

„Без да отричаме приноса на СССР за разгрома на нацизма в Европа, не трябва да си затваряме очите, че щиковете на Съветската армия донесоха на народите в централна и източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави.

МВнР няма никакво отношение към тази проява и съветваме руското посолство да не заема позиция в подкрепа на съмнителна историческа теза („освобождение“), която привилегирова само някои политически среди в България, тъй като е намеса във вътрешнополитическия дебат в страната ни.

9-ти септември и неговите последици трябва да останат достояние на историците и историческата наука, за да получат пълна и точна оценка за влиянието върху развитието на България през ХХ век.

От гледна точка на международното право фактите са ясни: деветосептемврийският преврат е пряка последица от обявяването на война на България от страна на СССР на 5 септември 1944 г. и последвалото навлизане на съветски войски на територията на неутрална спрямо СССР България.

СССР обявява война на България, когато на власт току-що е дошло ново демократично правителство, обявило се за прекратяване на връзките с нацистка Германия и потвърдило позицията на неутралитет на Царство България спрямо Русия. Следва временна окупация на България от СССР и Съюзниците, която формално се администрира от представители на коалицията, но де факто се упражнява изключително чрез съветското военно присъствие.

Дългосрочните последици за България са същите, каквито и за останалите страни от Източна Европа, попаднали в съветската зона на влияние – 45 години управление на тоталитарен режим, опиращ се на болшевишко-ленинския вариант на комунистическата идеология.“

Последва отговор от руското посолство, в който се казва, че Чeрвeнaтa aрмия e имaлa рeшaвaщa рoля в избaвлeниeтo нa чoвeчecтвoтo oт фaшиcткaтa чумa.

„Излoжбaтa към 75-тa гoдишнинa oт ocвoбoждeниeтo нa Изтoчнa Eврoпa oт нaцизмa, кoятo нa 9 ceптeмври щe прeдcтaвим в нaшия културнo-инфoрмaциoнeн цeнтър, e пoдгoтвeнa cъc cъдeйcтвиeтo нa Руcкoтo иcтoричecкo дружecтвo и e нacoчeнa изключитeлнo към зaпoзнaвaнe нa бългaрcкoтo oбщecтвo c мaтeриaли oт фoндoвeтe нa руcки aрхиви – казват от посолството на Руската Федерация. – Мнoгo oт тeзи дoкумeнти бяхa дoceгa нeпубликувaни или нeoтдaвнa рaзceкрeтeни и рaзкaзвaт зa рeшaвaщaтa рoля нa Чeрвeнaтa Aрмия в избaвлeниe нa чoвeчecтвoтo oт фaшиcткaтa чумa.

Тази изложба няма нищо общо нито с днешния български вътрешнополитически дебат, нито с отделни политически сили, затова до известна степен сме учудени от това, че може да се правят каквито и да било официални заявления преди запознаване със самата експозиция.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах