Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пак ли ще има въоръжени деца пред паметника на Левски?

Да си татуираш Левски е патриотичен кич, да използваш деца за политически цели е престъпление, се казва в сигнал до министъра на образованието

Детският караул с истински пушки „Манлихер“ пред паметника на Васил Левски в центъра на София. Снимка: Емилия Балчева - Пак ли ще има въоръжени деца пред паметника на Левски?

Детският караул с истински пушки „Манлихер“ пред паметника на Васил Левски в центъра на София. Снимка: Емилия Балчева

Хлапета от детска градина ще стоят с истински оръжия утре, 19 февруари, пред паметника на Апостола на свободата в София, се казва в сигнал до Министъра на образованието, подаден от Емилия Балчева. Авторката на сигнала настоява отговорните институции да се намесят и да прекратят тази практика, като не допуснат утре детския въоръжен караул.

Децата, облечени в копия на униформата, с която се е снимал Левски през 1868 г. в Букурещ , носят калпаци с лъвски знаци и са въоръжени с истински пушки „Манлихер“, според твърденията на организаторите от Общобългарския комитет „Васил Левски“ с председател Васил Василев. Това се случва всяка година от 2017 г. насам, твърди Емилия Балчева в сигнала си.

В първата година целодневният караул по двойки е бил от деца от Частна детска градина „Веселото гардже“ – гр. София. По твърдения на Васил Василев, те са членове на клубовете „Mлади възрожденци“, организирани от комитета в цяла България.

„Да се възпитават българските деца в преклонение и почит пред един от най-великите българи е достойна за похвала и възхищение постъпка, но „методиката“ на това възпитание: деца да стоят във военни униформи и с истинско оръжие в ръка, определям категорично като неуместна. Епохата на национално-освободителното движение има славен и романтичен ореол в националната ни памет, но има и своята трагична страна, свързана със смърт, жертви и погроми. Да се опитваш да пресъздадеш величието ѝ под формата на ролева игра е до голяма степен профанизиране на историческото знание и патриотичната идея. В крехката детска психика това може да доведе и до погрешно самоопределяне. Военната униформа и оръжията не са съвременни атрибути на изразяване на истинска любов и почит към героите”, се казва в писмото, адресирано още до кметицата на Столична община Йорданка Фандъкова и до Държавна агенция за закрила на детето.

Снимка: Емилия Балчева

Авторката на сигнала добавя, че „да си татуираш лика на Левски или да правиш възстановка на залавянето на революционера при Къкринското ханче е по-скоро патриотичен кич, но да използваш деца за патриотичното легитимиране на организация, която след поемането на председателския пост от Васил Василев нееднократно е заявявала политически пристрастия и цели, определям като морално престъпление“. Според нея организаторът на проявата Васил Василев не покрива моралните изисквания да бъде основна фигура в патриотични инициативи и посочва детайли от агентурното минало на организатора на детското събитие:

„С Решение №57/ 28.01.2009 г. Комисията по досиетата обявява Васил Панайотов Василев, роден на 05.09.1949 г., за агент, вербуван през 1976 г . първоначално от Второ главно управление на Държавна сигурност, отдел „Чуждестранни журналисти“, а през 1979 г. – превербуван от Първо главно управление на ДС като секретен сътрудник, отдел „Арабски страни“. През 1981 г. вече е оперативен работник на обществени начала (ОРОН) с месечна заплата – длъжност, която заемат само доказано лоялни на ДС лица“.

Авторката на сигнала призовава за отмяната на събитието с участието на децата пред паметника, поне заради пандемията:

„Надявам се в условията на пандемия председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски“ да прояви разумност и отговорност и да не инициира на утрешния 19 февруари детски въоръжен караул пред паметника на Васил Левски в София, но най-добрата политика е превантивната и контролната, поради което Ви приканвам, макар и проявата да е замислена като извънучилищна дейност, но тъй като в нея участват български деца и ученици със съучастието на учители и родители, да съдействате за пълната ѝ отмяна в защита на физическото и моралното здраве на нашите деца. В качеството си на граждани и родители, а Вие и на представляващ държавна институция, като изхождаме от правото, което ни дава чл. 14 от Конституцията на Република България („Семейството, майчинството и децата са под закрила на държавата и обществото.“), не можем и не трябва да останем безучастни“.

Емилия Балчева прилага към писмото си снимки на въоръжения детски караул от 2017 г., 2018 г. и 2019 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС