Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Въпреки протестите на ЮНЕСКО, ще копаят тунел до Стоунхендж

Новият тунел ще улесни достъпа до забележителността, обясняват от британската Агенция „Магистрали“

Тунелът ще отклони натовареното движение от магистралата, която в момента минава близо до Стоунхендж, но според експерти, прокопаването му може да се окаже пагубно за праисторическата забележителност. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Въпреки протестите на ЮНЕСКО, ще копаят тунел до Стоунхендж

Тунелът ще отклони натовареното движение от магистралата, която в момента минава близо до Стоунхендж, но според експерти, прокопаването му може да се окаже пагубно за праисторическата забележителност. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британското правителство одобри плановете за прокопаване на тунел близо до Стоунхендж, въпреки протестите на ЮНЕСКО и на редица археолози. Тунелът, превърнал се в причина за спорове и противоречия през последните няколко години, ще струва 1,7 млрд. паунда, съобщава „Арт Нюзпейпър“.

През 2019 г. от ЮНЕСКО се противопоставиха на плановете, като предупредиха, че предстоящият строеж ще нанесе „неблагоприятни последици“.

„Ако ЮНЕСКО не предприеме действия, опазването на всички паметници на световното културно наследство е изложено на риск“, пише в Туитър Бари Джойс, представител на тръста „Derbyshire Historic Buildings“.

Тунелът ще заеме до 10 хектара от местността, отбелязва проф. Майкъл Паркър Пиърсън от Университетски колеж Лондон. Предвид, че са направени само частични разкопки, огромна част от изчислените на около половин милион открития ще бъдат загубени заради работата на машините. „Дълбоко разочарование“ носи усещането, че това е само едно от предложенията на плана за по-бързо усвояване на терена, които никога не биха били одобрени от специалистите, отбелязва професорът.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Подготовката за строителната дейност ще започне още през 2021 г. и се очаква проектът да бъде завършен през 2028 г., отбелязват от „Агенция „Магистрали“. Пътят А303, който в момента минава близо до Стоунхендж и свързва Лондон с югозападната част на Великобритания, ще бъде пренасочен и превърнат в туристическа пътека. Това, според агенцията, ще върне на местността спокойствието, нарушавано от натоварения път. Новият тунел ще улесни достъпа до забележителността и ще позволи по-свободното ѝ разучаване, обобщават от държавния орган.

„Английско наследство“, организацията, която се грижи за опазването на древната местност, подкрепя плановете за тунела и смята, че по този начин „Стоунхендж най-накрая ще се свърже с праисторическия пейзаж, на който се намира, и ще остане трайно наследство за бъдещите поколения“.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах