Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Въпреки Слави Трифонов

Габриела Йорданова спечели „Детската Евровизия“ и получи урок по грубиянщина

По силата на някакво чудо Габриела грабна победата. По чудо, защото у нас все по-рядко най-добрият печели. - Въпреки Слави Трифонов

По силата на някакво чудо Габриела грабна победата. По чудо, защото у нас все по-рядко най-добрият печели.

Габриела Йорданова, 12-годишна от Русе, спечели правото да представя България на „Детската Евровизия“. Момичето ще пее на световния форум, който тази година ще се проведе на 21 ноември в столичната зала „Арена Армеец“. Въпреки Слави Трифонов.

По силата на някакво чудо Габриела грабна победата. По чудо, защото у нас все по-рядко най-добрият печели. По-често в сила влизат какви ли не привидно маловажни обстоятелства, за да оправдаят различния избор, за да направят популярни нерядко случайни хора. Какво ще кажете за мотивацията на Слави Трифонов да избере момчето, което искаше да направи победител: „Мъж, нестандартен и шоумен“? Един вид нещо като самия него. Между другото избраникът на Слави Иван Стоянов действително притежава харизма, глас и би въздействал на по-зрялата публика като един Робертино Лорети.

С изключителен и фантастично овладян глас, момичето от Русе е класи над всички останали – и от момчетата, и от нестандартните, и от шоумените. Това бе ясно и на Орлин Павлов, който без да хитрува я посочи като победител, и за Евгени Димитров, за когото като музикант превъзходството на Габриела е било ясно още на предварителните кръгове, а и Слави Трифонов със сигурност прекрасно разбира, че това е победителката. Но водещият реши да посочи друг участник, защото си правеше сметки за профила на публиката. Профил, който самият той е моделирал в немалка степен през годините. Но за щастие зрителите решиха друго.

Дванайсетте деца на финала на конкурса бяха като социологическо изследване на таланта – всички до едно притежават забележителни качества, с красиви различия, с обезоръжаваща детска емоционалност. Предаването не бе просто конкурс, а демонстрация как трудът превръща искрата в слънце. Сред участниците видяхме такива, които са в самото начало на общуването чрез музика. Такива бяха братята Костадин и Дилян Дянкови от Бургас, които заеха последното 12-о място. Това бе справедливо, независимо, че дарбата при тях е рядко мощна стихия, музиката блика като извор, който би могъл един ден да се превърне в река – ако потърсят помощ от педагози.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Няма педагог обаче, който би малтретирал словесно възпитаниците си така, както Слави Трифонов мачка своите подчинени. На живо, в ефира на Би Ти Ви, пред очите на милион зрители, на Габриела и всички финалисти, водещият притисна председателя на журито Евгени Димитров да гласува за друг участник. Направи го по начин, недостоен за поведение на жури, откровено просташки, нагъл в унижението на колегата си, и абсолютно недопустим в присъствието на деца. Недопустим и въобще.

Единствен Орлин Павлов намери за нужно да се извини на децата, „че говорят простотии“ в ефир. Защото, може би „за да е интересно“, сценаристите бяха наситили състезанието с вулгарни вицове и смешки. Евгени Димитров се гърчеше в опит да спаси достойнството си, а Слави Трифонов просто дерибействаше.

Впрочем, участието на Орлин Павлов спаси донякъде достойнството на този конкурс. Ошашавени от буйството на Трифонов и срама на Димитров, децата откриваха у Павлов подходящите думи, които да не ги разплачат и откажат от сцената завинаги.

Изключително ценно бе присъствието на този така обаятелен Орлин – охулен публично от Слави Трифонов преди години, когато певецът спечели първото издание на „Евровизия“ за възрастни у нас. Трифонов бе прав тогава, че е несправедливо да се печели състезание с предплатени сим-карти – но така и не получихме доказателства за това. След този случай обаче Орлин Павлов години наред бе освиркван при всяка своя поява – травма, превъзмогната явно от него, за да се появи в конкурс, на една маса със Слави.

Трифонов бе част от жури от трима – и като такъв имаше право на един глас. Убеден в правотата си, той грубиянски нападна председателя и смачка авторитета му с очевидно задоволство. Явно е, че Трифонов не търпи критика, не цени ничие мнение, освен собственото си, и е способен на всичко, за да докаже своето. Това би било негов проблем, както и на подчинените му, ако не бе толерирано от ръководството на Би Ти Ви години наред. Медията като че ли не упражнява никакъв контрол върху съдържанието на шоуто. А сега същото – виждаме – се допуска и от БНТ, които притежават правата за „Детската Евровизия“, но са отстъпили избора на българското дете в конкурса на човека с огромни заслуги към чалгата в родния телевизионен ефир и виден прокламатор на липсата на култура. Ролята, която играе от години в опошляването на зрителите, днес вече е изтрила напълно у него академичното музикално образование.

Новината от „Детската Евровизия“ не е само победата на Габриела. А вотът на зрителите – обработвани години наред от чалга в ефира, техният избор доказа, че културата не е изгубила битката. Има надежда за нея. Разцъфтява неочаквано дори в Шоуто на Слави.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах