Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Въпреки цензурата: Кремъл предава дедите ни, воювали срещу нацизма

Руски учени и журналисти с гневно писмо против войната в Украйна

Плакат на Владимир Путин като Адолф Хитлер, носен от протестиращ на антивоенен митинг срещу руската военна инвазия в Украйна, пред руското посолство в Рига, Латвия, на 24 февруари. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Въпреки цензурата: Кремъл предава дедите ни, воювали срещу нацизма

Плакат на Владимир Путин като Адолф Хитлер, носен от протестиращ на антивоенен митинг срещу руската военна инвазия в Украйна, пред руското посолство в Рига, Латвия, на 24 февруари. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Повече от 150 руски учени и научни журналисти подписаха открито писмо против войната с Украйна. Текстът на обръщението е бил публикуван в сайта на вестник „Троицки вариант – Наука“, но вече не може да бъде открит там. Междувременно е препубликуван от други медии, които все още не са спрени от военната цензура на „Роскомнадзор“.

Вижте още: РУСИЯ ВЪВЕДЕ ЦЕНЗУРА ЗА МЕДИИ, КОИТО НЕ ИЗПОЛЗВАТ ОФИЦИАЛНИ ИЗТОЧНИЦИ

Пълен текст на писмото:

„Ние, руските учени и научни журналисти, заявяваме решителния си протест против военните действия, започнати от въоръжените сили на нашата страна на територията на Украйна. Тази фатална крачка води до огромни човешки жертви и подрива основите на създадената система за международна безопасност.

Отговорността за разразяване на нова война в Европа лежи изцяло върху Русия. За тази война няма никакви разумни оправдания. Опитът да се използва ситуацията в Донбас като повод за разгръщане на военна операция не предизвиква никакво доверие. Съвършено очевидно е, че Украйна не представлява заплаха за безопасността на нашата страна. Войната против нея е несправедлива и съвсем безсмислена.

Украйна е била и си остава близка за нас страна. Много от нас имат роднини, приятели и колеги по научна работа в Украйна. Нашите бащи, дядовци и прадядовци са воювали заедно против нацизма. Започването на война заради геополитическите амбиции на ръководството на Руската федерация, движено от съмнителни историософски фантазии, е цинично предателство към тяхната памет.

Ние уважаваме украинската държавност, която се крепи на реално работещи демократични институции. С разбиране се отнасяме към европейския избор на нашите съседи. Ние сме убедени, че всички проблеми в отношенията между нашите страни могат да бъдат решени по мирен път.

Започвайки война, Русия се самообрече на международна изолация, на положение на страна изгнаник. Това означава, че ние, учените, вече не можем нормално да се занимаваме с нашата работа, защото провеждането на научни изследвания е немислимо без пълноценното сътрудничество с колеги от други страни. Изолацията на Русия от света означава по-нататъшна културна и технологична деградация при пълна липса на позитивни перспективи. Войната с Украйна е крачка към нищото.

С горчилка осъзнаваме, че нашата страна, която внесе решаващ принос в победата над нацизма, сега става подпалвач на нова война на европейския континент. Настояваме за незабавно спиране на всички военни действия срещу Украйна. Настояваме да се уважава суверенитетът и териториалната цялост на украинската държава. Настояваме за мир за нашите страни. Нека се занимаваме с наука, а не с война!“

Под писмото стоят подписите на 39 членове на Руската академия на науките и още над 100 учени и журналисти от Русия.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах