Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Въпрос до Щаба: Само болни от коронавирус ли ще бъдат лекувани?

Заради епидемията в момента всички болници отказват да приемат човек с втори инсулт, разказа съпругата му във Фейсбук

Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС - Въпрос до Щаба: Само болни от коронавирус ли ще бъдат лекувани?

Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС

Докато коронавирусът вилнее и ежедневно броим неговите жертви, хората продължават надбягването си със смъртта и по други причини. Ситуацията – изключително извънредна – вероятно е и изключително хаотична, защото се оказва, че е много по-вероятно да умреш поради факта, че си развил заболяване, различно от коронавирус.

Преди ден медиите съобщиха за 52-годишна жена от Враца, починала от перитонит, докато личният ѝ лекар ѝ давал съвети по телефона как да лекува недиагностициран коронавирус в продължение на 10 дни. Само ден по-рано ако беше стигнала до болницата, жената можеше и да е жива, твърдят лекарите.

Колега журналист, Елена Дюлгерова, разказа емоционално във Фейсбук какво се случва с нея и съпруга ѝ, получил втори инсулт. Заради епидемията от коронавирус в момента всички болници отказват да приемат човек, който очевидно се нуждае от спешна помощ.

На третия ден след влошаването на Тодор Карастоянов, съпруг на Елена Дюлгерова, тя вика линейка, която го отвежда от Костенец до Окръжна болница „Света Анна“ в София. Поради ограниченията за пътуване между селищата Елена не потегля с тях, защото няма адресна регистрация в Костенец.

В болницата цял ден правят изследвания на болния, който освен два инсулта има диабет, бъбречна и сърдечна недостатъчност. След като установяват, че положението му е много тежко, от приемното отделение на „Света Анна“ се обаждат на съпругата му с думите:

„Госпожо, елате да приберете мъжа си, в никое отделение не могат да го приемат, тъй като състоянието му не е извън нормите“.

По това време Тодор не може да се движи, има видими промени в говора, склопено око и надебелен език от инсулта.

Служителите на болницата изрично уточняват в разговор с разтревожената му съпруга, че имат нареждане да приемат само спешни случаи. Очевидно инсултът в условия на коронавирус вече не е такъв.

Елена Дюлгерова разказа случая в емоционален статус във Фейсбук. Въпреки светкавичната реакция на колегите ѝ, въпреки ангажимента, поет от много нейни приятели, все още няма никаква реакция от болницата. Тя не може да прибере отхвърления от болницата свой съпруг, защото няма с какво да се придвижи до столицата и няма как да се върне в дома им в Костенец след това.

Въпросът, който трябва да бъде зададен на Националния оперативен щаб, базиран на тези два огласени случая, е много ясен. Как в условията на извънредна ситуация, при която умират хора от непознат вирус, да не бъде допуснато хората да умират от познати, лечими спешни състояния, за които иначе биха получили медицинска помощ? Само хора с коронавирус ли ще бъдат лекувани сега?

А проблемът на Елена Дюлгерова и Тодор Карастоянов още не е решен.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах