POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Въпроси и отговори около забавянето на Бронзовата къща

Зам.-кметът Тодор Чобанов: Наложи се да укрепим подземното ниво, но авторът има цялостния ангажимент по хода на изграждането

Художникът Пламен Деяноф изнася модулите на Бронзовата къща. Снимка: Емил. Л. Георгиев/Площад Славейков - Въпроси и отговори около забавянето на Бронзовата къща

Художникът Пламен Деяноф изнася модулите на Бронзовата къща. Снимка: Емил. Л. Георгиев/Площад Славейков

Авторът на Бронзовата къща Пламен Деяноф започна в понеделник, 4 юни, изнасянето на модулите за инсталацията от площадката, където бяха струпани един месец по-рано. По думите на художника, фундаментът ще се сглобява на друго място и след това обратно ще бъде доставен там, където отдавна вече трябваше да се издига.

Около проекта и забавянето му възникнаха много въпроси, чиито отговори „Площад Славейков“ поиска от Столична община. Отговори ни зам.-кметът по културата Тодор Чобанов.

На въпрос каква е причината за забавянето на поставянето на Бронзовата къща от февруари до май, д-р Чобанов заяви, че в хода на изграждането са били открити проблеми в подземните нива, останали от взривения мавзолей на Георги Димитров.

„Проектът е много сложен технически, а в хода на изпълнението станаха ясни и съществени конструктивни проблеми на подземното ниво и фундамента. Това наложи да се произвеждат специални елементи, които да гарантират стабилността на конструкцията на кота нула, а под земята бяха извършени допълнителни укрепителни дейности“, обясни зам.-кметът.

Пламен Деяноф започна да изнася част от модулите от площад „Александър Батенберг“, но доста от тях останаха на място. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

А за спирането на работата от началото на май до 4 юни, когато художникът започна да изнася модулите, Тодор Чобанов препоръча да попитаме за причините Деяноф:

„Следва да попитате автора, който има цялостния ангажимент по хода на изграждането“.

Вижте още: ИЗНАСЯТ МОДУЛИТЕ НА БРОНЗОВАТА КЪЩА

По преценка на Пламен Деяноф – твърди д-р Чобанов – не е било обявено по време на събитието на 3 май с участието на австрийския президент Александър ван дер Белен и кмета Йорданка Фандъкова, че представената конструкция на произведението е само демонстрация, а не начало на изграждането на същинското произведение. На въпрос на „Площад Славейков“ какво представлява тестът и какви са били резултатите от него, отново ни бе препоръчано да попитаме автора.

Според зам.-кмета пукнатините в подземните помещения са създали опасност за стабилността на Бронзовата къща, но не и за пешеходците в зоната, нито за официалните гости на 3 май, между които австрийският президент и кметът на София. По уверенията на д-р Чобанов, инсталацията има проект, одобрен от Общината.

Тодор Чобанов казва, че решението голяма част от модулите да бъдат доставени на площад „Александър Батенберг“ и впоследствие изнасяни за сглобяване на друго място е по преценка на автора.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС