Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Въпроси извън рапа към министъра на културата

Боил Банов изпрати честитка за рождения ден на Криско, но има и сериозна работа за вършене

Новият министър на културата Боил Банов демонстрира отношение към културата на „яката дупара“ и нейния виден представител Криско. - Въпроси извън рапа към министъра на културата

Новият министър на културата Боил Банов демонстрира отношение към културата на „яката дупара“ и нейния виден представител Криско.

Боил Банов е министър на културата от броени дни. Мнозина чакаха знак за стила на неговото управление – и той не закъсня: на 11 май Банов изпрати поздрав за рождения ден на рапъра Криско. Министърът на културата честити на министъра на веселието – като почитател на този тип култура, какъвто явно е, Банов навярно знае това парче на рожденика.

Звучи като шега, но не е – „Площад Славейков“ провери в Министерството на културата и писмото се оказа истинско. От пресцентъра на ведомството обясниха, че има практика министърът да поздравява някои дейци на културата. Вероятно Банов приема Криско като създател на произведения, които могат да бъдат наречени „култура“. Певецът, за когото жените „пуказват“ „как са мятат, как са барат, колко са раздават…“ и прочие ценности на „яката дупара“.

„За мен е чест, господин Банов!“, оповести честитката самият Криско в своя профил във Фейсбук.

Е, ние чакахме новият министър да окаже първо чест на творците извън детската чалга… да подкрепи високата култура. Но той най-напред демонстрира отношение към масовата.

Виждали сме държавни мъже по света да показват влечение и дори уважение към масовата култура – американските президенти например канят такива изпълнители в Белия дом. У нас обаче има проблем не с комерсиалната култура, а с чалга културата – безгрижното отношение на институциите към нея в годините на прехода нанесе такива поражения на вкуса на младите хора у нас, че днес за тях евтиното, вулгарното и циничното е норма на поведение. И от Министерството на културата зависи да измислят механизми за излизането на тази ситуация.

Очаквахме Боил Банов да се разграничи по някакъв начин от управлението на Вежди Рашидов, на когото бе заместник. С реформата „Рашидов“ в сценичните изкуства бе подкрепена най-вече комерсиалната култура, предизвика явлението „театър на мечките“ и храни в продължение на години пребогато тези „мечки“, които чудесно могат да се издържат и без държавна подкрепа. В резултат на „реформата“, която не търси естетически качества, а печалба, днес разтърсващи събития в театъра не се наблюдават. И в двата тиража театрални номинации трудно бихме посочили ярки постижения, защото политиката на Министерството на културата насърчава евтиния телевизионен хумор.

И все още имаме положителни очаквания от Боил Банов – например да провери вярно ли е, че историкът Божидар Димитров реставрира Голямата базилика в Плиска, като финансирането от националната дарителска кампания минава през сдружението „Плиска“, чийто шеф е неговият племенник, Тодор Димитров. А самото сдружение било регистрирано на адреса на НИМ. Искаме да узнаем дали е вярно, преди да приключи конкурсът за директор на Националния исторически музей. Защото Божидар Димитров е отново кандидат за поста.

Ако Боил Банов подмине тази история, ще разбираме, че в това министерство управлява не културата, а чалгата.

ПП: Този коментар беше написан с известна трудност заради „бясната“ абитуриентска чалга, която звучи от улицата пред „Площад Славейков“. Успяхме да различим хитове на Фики, Преслава и Криско. Надяваме се, че този атентат срещу добрия вкус не е опит за диверсия срещу нашата редакция.


Вижте още: БОИЛ БАНОВ, ИЛИ ИЗКУСТВОТО ДА ПОДДЪРЖАШ КУЛТУРАТА

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg