СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Вапцаров е предал една трета от съратниците си

Документален роман за поета разкрива нови факти около живота и смъртта му

„Всичко, което е говорено до момента за Вапцаров, се оказвa невярно“, кaзвa aвторкaтa нa ромaнa Ивaйлa Aлексaндровa. - Вапцаров е предал една трета от съратниците си

„Всичко, което е говорено до момента за Вапцаров, се оказвa невярно“, кaзвa aвторкaтa нa ромaнa Ивaйлa Aлексaндровa.

Документален роман за Никола Вапцаров в 770 страници, пълен с нови разкрития за живота и смъртта на поета, бе представен за пръв път в предаването „Посока Култура“ на Дарик радио с водещ Мирослав Боршош.

В романа на журналистката Ивайла Александрова са включени невиждани досега автентични документи, които разказват как комунистическите лидери са наричали Никола Вапцаров предател, а заради опита да се самоубие го презирали като капитулант. Това са само част от фактите в романа „Оловна тишина – Историята на един разстрел“.

Девет години е продължило проучването за книгата, разказа Александрова пред Боршош. Много от излезлите на бял свят факти са пазени ревниво в тайна повече от 80 години.

Документалният роман от 770 страници бе представен първо в предаването „Посока Култура“ с водещ зaм.-кметa нa София Мирослав Боршош. Снимка: Скрийншот от предaвaнето

През март 1942 г. след продължителни агентурни действия полицията извършва арести на над 750 комунисти и безпартийни нелегални. Впоследствие 62-ма от тях стават подсъдими по дело, станало известно като процес срещу ЦК на Българската работническа партия. Повдигнати са им обвинения за сътрудничество и помагателство на терористична група, финансирана от чужда държава във време на война. Сред тях е и Вапцаров.

Срещу него са събрани безспорни доказателства. В ареста Вапцаров прави самопризнания, в които предава над 30 от съратниците си. Делото е засекретено при комунизма, а на практика всички, свързани с това дело, не само Вапцаров, при показанията си предават всички, изтъкна Ивайла Александрова пред водещия Мирослав Боршош.

Той е имал феноменална памет. Едно и също като показания изговаря три пъти устно, а след това и писмено. И в двата вида показания той споменава една случка, нещо което очевидно много го е разтърсило. Това е написването на стихотворението „Хроника“. Към написването на това стихотворение го подтиква неговият началник в конспиративната дейност Цвятко Радойнов. Когато Радойнов прочита стихотворението, заявява, че това не е правилно от идеологическа гледна точка, след което Вапцаров изгаря произведението си“, разказва aвторкaтa.

По време на устните показания Никола Гешев принуждава Вапцаров отново да напише стихотворението и той го прави. Александрова твърди, че е намерила оригинала на творбата.

Феноменално е да напишеш стихотворение по време на разпит, но никой поет не може да напише стихотворение, ако са го били преди това, разбирате ли?“, риторично попита тя.

Всичко, което е говорено до момента за Вапцаров, се оказа невярно. Той заявява пред съда, че никога не е бил член на комунистическата партия, а е симпатизирал на една идея. Той е бил идеалист, което опровергава още една една измишльотина на комунистическата манипулация“, обобщава Александрова.

„Оловна тишина – Историята на един разстрел“ излиза на пазара на 1 декември под знака на издателство „Жанет 45”.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90