Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

„Варайъти“: „В кръг“ може да стигне успеха на „Светът е голям“

Ревю изтъква „политическата хапливост“ на новия филм на Стефан Командарев

Героите на Ирини Жамбонас и Стефан Денолюбов са партньори не само в работата, но и в живота. - „Варайъти“: „В кръг“ може да стигне успеха на „Светът е голям“

Героите на Ирини Жамбонас и Стефан Денолюбов са партньори не само в работата, но и в живота.

„В кръг“, новият филм на Стефан Командарев, си тръгна с две награди от филмовия фестивал в Сараево – първия кинофорум, на който беше представен. Отличие за играта си получи актрисата Ирини Жамбонас, а филмът – награда „Cineuropa“, за изключително постижение в европейската аудиовизуална култура. След пет дългометражни игрални филма в кариерата си, режисьорът устоя на изкушението да използва само една тематика в творчеството си, пише критикът Гай Лодж, кореспондент в Сараево на списание „Варайъти“.

Вижте още: ИРИНИ ЖАМБОНАС – НАЙ-ДОБРА АКТРИСА НА ФЕСТИВАЛА В САРАЕВО

В ревю за българския филм със заглавие „Стефан Командарев се завръща с още една амбициозна моментна снимка на българското общество, този път през ненадеждните очи на полицията“, той изказва предположението, че „В кръг“ най-вероятно ще стигне успеха на „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“, който през 2009 г. влезе в краткия списък с кандидати за чуждоезичен „Оскар“. Причината се крие в това, че Командарев е направил филм за публиката, казва критикът – „популистката жилка“ засяга наболели теми в българското общество като трафика на хора, евтаназията и институционалната корупция, но в същото време не сочи с пръст полицаите като антагонисти.

Макар и бегло, филмът продължава тематиката на „Посоки“, който дебютира в Кан през 2017 г. Вместо таксиметрови шофьори, наративът тук проследява как протича една ноемврийска вечер в София през погледа на три полицейски двойки. Динамичните, „нервни“ кадри на оператора Веселин Христов улавят социалното неравенство в съвременна България на три контрастиращи си двойки нощни патрули. В течение на вечерта, която бележи точно 30 години от падането на Берлинската стена и края на социалистическия строй, всички те изправят човешкия си морал срещу правилата на работата си.

Елена (Жамбонас) и Марин (Стефан Денолюбов) са партньори, нарушили работната етика заради сексуална афера. Тяхната близост се превръща в проблем, когато Марин решава да помогне на възрастен човек, избягал от старчески дом. Ветеранът в професията Тодор (Васил Василев – Зуека) и младият му колега Васил (Стоян Дойчев) също бързо трябва да вземат решение, когато попадат на младо момче, пребито от неонацисти.  Междувременно Иво (Асен Блатечки) и партньорът му (Иван Бърнев) тормозят група леко криминално проявени роми, преди чрез техните герои да бъде разкрит канал за трафик на хора. Тази сюжетна линия, отбелязва критикът Лодж, частично напомня „Съдилището“ (2015), където Блатечки е в главната роля.

В кръг“ е най-добър в политическата си хапливост, например когато Иво и партньорът му безгрижно обсъждат секса по време на комунизма, докато в същото време се отървават от труп, но веднъж щом този хумор даде път на мелодраматичен сантимент (аферата между Елена и Марин се усеща особено повърхностна), филмът излъчва по-малко авторитет – смята Лодж. – И все пак като портрет на все още млада демокрация, която търси своето място в Европа („в периферията на периферията“, както мрачно отбелязва едно ченге), „В кръг“ е доста уместно разбъркан: нефункционарищите полицейски служители не са толкова над закона, колкото се реят несигурно край него.

Вижте още: СТЕФАН КОМАНДАРЕВ ПРЕД „ВАРАЙЪТИ“: АЗ СЪМ ЛЕКАР, ОБЩЕСТВОТО Е МОЙ ПАЦИЕНТ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах