Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Варайъти“ за „Безветрие“ на Павeл Веснаков: Тих, премерен и силно емоционален

Положителен отзив за българския филм след премиерата му на фестивала в Карлови Вари

В ролята на Калоян влиза Огнян Павлов, по-известен у нас с рап прякора си Fyre. - „Варайъти“ за „Безветрие“ на Павeл Веснаков: Тих, премерен и силно емоционален

В ролята на Калоян влиза Огнян Павлов, по-известен у нас с рап прякора си Fyre.

„Безветрие“ на българския режисьор Павел Веснаков е „силно емоционален портрет на едно неохотно, но изкупително завръщане у дома“, пише „Варайъти“ в ревю за филма, копродукцията между България и Италия. Заглавието бе представено на 1 юли на кинофестивала в Карлови Вари (28 юни – 6 юли) като част от състезателната програма „Proxima“.

Това е втори пълнометражен филм за Веснаков след „Уроци по немски“. Разказва за Калоян, който се прибира у дома след дълго време в чужбина, за да продаде апартамента на покойния си баща. В началото всичко започва като рутинна задача, но скоро се превръща в пътуване към себе си, което се опитва да проследи връзката между детската травма, паметта и времето, което се изплъзва, става ясно от синопсиса на филма.

Действието се развива в българско село с мрачни, неприветливи пейзажи, които напомнят на главния герой за безрадостното му детство. В ролята на Калоян влиза Огнян Павлов, по-известен у нас с рап прякора си Fyre. Той „приковава с присъствието си в този безупречно заснета и много емоционална история за завръщането на един мъж у дома“, казва за „Безветрие“ Джесика Кианг, критик на „Варайъти“. Калоян е човек в противоречие със заобикалящата го среда, изтъква тя – дори многобройните му татуировки се превръщат във визуална метафора за желанието на героя му да изтрие семейното си минало и да го пренапише на чисто.

Студенината на героя е отразена в почти всичко, с което се захваща – практичната му цел да намери нов собственик на имота на баща си се усложнява, когато става ясно, че има планове районът да бъде оживен с построяването на голф игрище, спа комплекс и казино. За целта обаче местното гробище трябва да бъде преместено, което означава, че останките на всички мъртъвци, в това число на баща му, баба му и дядо му трябва да бъдат ексхумирани и погребани на ново място. Калоян не изглежда трогнат от процеса, но неговата дистанцираност започва да се пропуква, когато покрай преместването на гробището в селото започват да витаят спомените за погребаните там.

„Безветрие“ не се занимава с темата за прошката, но поставя началото на едно колебливо помирение между Калоян и селото, от което е избягал, спомените, които е потиснал, и бащата, когото е мразел – казва критичката в текста си. – Може би помага това, че вижда баща си като продукт на едно сурово поколение, което лишава наследниците си от любов поради страх да не ги направи мекушави. Забележите ли коравосърдечния начин, по който младите и живите се справят със старите и мъртвите, осъзнавате, че единственият начин да се прекъсне цикълът на лишение от любов и упадъка на общността е да се отнасяте към предишното поколение по-добре, отколкото те са се отнасяли към вас, макар и със закъснение.“

Сценарият е написан от петима души – Павел Веснаков, Симеон Венциславов, Теодора Маркова, Невена Кертова, Георги Иванов.

„Безветрие“ е премерен, тих и всичко друго, но не и прекалено дълъг“, отбелязва авторката.

Работата на оператора Орлин Руевски е поетична и допълва една иначе „проста история, разказана с красноречива пестеливост“, заключава Кианг.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg