Софийска филхармония МЕГАБОРД

Върховният съд на САЩ: Расата вече не е предимство при прием в университет

Магистратите гласуваха за премахването на положителната дискриминация за гарантиране на расово многообразие

Студенти четат решението на магистратите пред сградата на Върховния съд във Вашингтон. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Върховният съд на САЩ: Расата вече не е предимство при прием в университет

Студенти четат решението на магистратите пред сградата на Върховния съд във Вашингтон. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Расата вече няма да е определяща за прием в университет, постанови Върховният съд на САЩ. Историческото решение на магистратите слага край на дългогодишна политика, позната като „положителна дискриминация“ – серия от мерки, гарантиращи расовото и полово многообразие в различни институции, отбелязва Би Би Си.

Положителната дискриминация се налага за първи път през 60-те години като една от мерките за увеличаване на шансовете на малцинствата за по-добро образование. Решението на Върховния съд обаче, съставен от шестима консервативно ориентирани магистрати и трима либерали, бе посрещнато със силно неодобрение от президента Джо Байдън.

„Дискриминацията в Америка все още съществува – коментира той и насърчи висшите учебни заведения да оспорят решението. – Това не е нормален съд и това не може да бъде последната дума по въпроса.“

Съдът е отнел „важен инструмент на университетската управа, с която се гарантира многообразието в кампуса, но не може да отнеме намерението на нашите институции да съставят красиво многообразие, точно както и в страната ни“, коментира Мигел Кардона, министър на образованието на САЩ. Белият дом ще изготви насоки за университетите за законово спазване на правата на всички студенти и запазването на разнообразието в кампусите.

Голяма част от университетите в САЩ изкривяват положителната дискриминация и я прилагат неправилно, съдейки за един човек не по неговите постижения и характер, а по цвета на кожата, казва Джон Робъртс, председател на Върховния съд.

„Кандидатстудентският процес на Харвард например почива на вредния стереотип, че чернокож студент може да донесе нещо повече от белия.“

С мнението му се съгласява и съдия Кларънс Томас, вторият чернокож върховен съдия и добре познат консерватор. Организирането на кандидатстудентски кампании, които приоритизират чернокожите студенти, е противоконституционно, допълва той. Междувременно Кетанджи Браун Джаксън, първата чернокожа жена в състава на върховния съд, определи решението като „трагедия за всички нас“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90