Върху „Викът“ на Мунк избиват нанокристали

Предстои преместване и реставрация на шедьовъра

Едвард Мунк, „Викът“, 1893 г., Национален музей на изкуствата, архитектурата и дизайна - Осло - Върху „Викът“ на Мунк избиват нанокристали

Едвард Мунк, „Викът“, 1893 г., Национален музей на изкуствата, архитектурата и дизайна - Осло

Известната картина на Едвард Мунк „Викът“ прогресивно помътнява. Експерти наскоро установиха на какво се дължи това – върху платното избиват нанокристали, съобщава „Ню Йорк Таймс“.

Става дума за платното „Викът“, четвъртата версия на картината, рисувана от художника през 1910 г. Бледите днес участъци тогава са били в ярко оранжево-жълто. Учени от Ню Йорк и от музея на Мунк в Осло изучават от 2012-а до днес цветовите характеристики на творбата. За да се установи защо багрите са помътнели до цвета на слонова кост, са проведени изследвания на пигмента с помощта на рентгенови лъчи, лазер и мощен електронен микроскоп.

Дженифър Мас, директор на лаборатория за научен анализ на произведения на изкуството в Харлем, обяснява, че микроскопът е разкрил наличие на „нещо като сталагмити“ по повърхността на платното. Оказва се, че това са нанокристали, които обезцветяват участъка около устата на фигурата в центъра, на небето и водата във фона. Дженифър Мас е най-добрият световен специалист по изучаване на жълтия кадмий, изтъкват от музея в Осло. Анализирала е и платната на Анри Матис, където е използвана същата боя.

За да се отстранят нанокристалите, тази година картината на Мунк ще бъде преместена в ново здание и ще се реши кои са най-добрите условия за нейното съхранение. Изследването ще даде насока за протичането на реставрационните работи и за бъдещата защита на картината.

Америка за България

От подобни проблеми страда не само с платното на Мунк. Наскоро беше установено, че сините стени на „Спалнята“ на Ван Гог са станали лилави. Промяната идва от начина, по който художниците от онзи период са избирали и изработвали пигментите, с които работят. В тази епоха настъпва рязък отказ от боите, които преди това са били създавани чрез ръчно смилане на естествени минерали или чрез багрила, извлечени от растения и насекоми. Индустриалната революция позволява да се използват синтетични пигменти.

Вижте още: ЗАЩО ВИКАМЕ? ЗАГУБИХМЕ ВСИЧКИ КОТВИ КЪМ СВЕТА 

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg