Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Варна – скулптурната градина на Иван Ковачев

Изложба за 90-годишнината на ваятеля, създал Слънчевия часовник в Морската градина

Иван Ковачев с проекта на най-известната си творба - Слънчевият часовник. Снимки: Зала „Ателие Георги Велчев“  - Варна – скулптурната градина на Иван Ковачев

Иван Ковачев с проекта на най-известната си творба - Слънчевият часовник. Снимки: Зала „Ателие Георги Велчев“

Ако в София е скулптурната градина на Георги Чапкънов, то морската ни столица е галерия на открито с произведения на Иван Ковачев. Ковачев си отиде през 2003-а, но времето като метафора продължава да е негово, защото една от емблематичните скулптури във Варна – Слънчевият часовник на входа на Морската градина – е създадена от него.  

На 5 декември ваятелят ще бъде почетен с изложба, посветена на 90-ата му годишнина. В новото изложбено пространство на Градската галерия във Варна – зала „Ателие Георги Велчев“ – ще бъде открита експозиция с фотографии и документи, проследяващи творческия път на Иван Ковачев (1927-2003).

Слънчевият часовник на Ковачев е поставен в градската среда през 1977 година и не е просто стилизирана пластика, създадена, за да отмерва времето чрез сянката, която хвърля, а пресъздава изяществото на лебед.

Слънчевият часовник във Варна

В близост до часовника-птица стои друга известна творба на автора, композицията „Плуващи“. Популярни в Морската градина са и неговите „Каменни пейки“ в близост (стилизирани морски вълни). Варненци познават още неговото „Момиченце със счупена стомна“ (до Аквариума), едно от паната на входа Летния театър и друго над вратата на Пантеона.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

„Плуващи“ и Каменните пейки на Иван Ковачев

В почти всеки град и село в североизточна България са разположени паметници и монументални пластики, изваяни от Иван Ковачев.

В зала „Ателие Георги Велчев“ ще бъдат представени непоказвани досега архивни фотографии от изложбата „Съпротивата в Дуисбург”. Те са запечатали цикъла „Пътят на страданието”, изработен по покана на Съюза на преследваните от нацистите във ФРГ.

Организатори на изложбата са Вили Хайн-Хил и Рудолф Тапе, прекарали част от живота си в концентрационен лагер.

Изложбата, посветена на Иван Ковачев, може да бъде разгледана до 7 януари 2018-а.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах