Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Върнаха главата на паметника на Стамболов

Столична община се погрижи за гробовете на баща и син Славейкови, Елисавета Багряна и Елин Пелин

Паметникът на Стефан Стамболов преди и сега. Снимки: Емил Л. Георгиев и ОП „Гробищни паркове“ - Върнаха главата на паметника на Стамболов

Паметникът на Стефан Стамболов преди и сега. Снимки: Емил Л. Георгиев и ОП „Гробищни паркове“

Откраднатата глава от паметника на Стефан Стамболов на Централните софийски гробища бе възстановена от Столична община. Грижата бе част от кампания на Общинско предприятие „Гробищни паркове“ за съхраняване на паметта на бележити българи.

Липсата на бронзовия портрет на Стамболов от гроба му бе забелязана през юли тази година. Същия месец екип на „Площад Славейков“ посети на място Гробищата. Установихме, че много от гробовете са в лошо състояние и се нуждаят от постоянна поддръжка. С това се заеха не наследниците, а съвестни граждани като актрисата Снежина Петрова, „осиновявайки“ мъртъвци, чиито гробове да почистват от време на време.

Междувременно в първите дни на август от Столична община възстановиха гробовете на Петко и Пенчо Славейкови, а сега става ясно, че са реновирани и местата за покой на Елин Пелин и Елисавета Багряна. Надгробната плоча на писателя бе силно наклонена, а паметникът на поетесата явно е бил счупен и след това залепен. Сега и двете плочи, намиращи се в съседство, са вече в добро състояние, а така също и площта около гробовете им. Засадени са кипариси, а за да се улесни по-нататъшната поддръжка на гробовете, върху единия са посипани  бели камъчета, а върху другия е излята бетонна плоча.

Гробът на Елин Пелин преди ремонта. Снимка: Емил. Л. Георгиев/Площад Славейков

Гробът на Елин Пелин след възстановяването. Снимка: ОП „Гробищни паркове“

Вижте още: ГРОБЪТ НА ПЕНЧО СЛАВЕЙКОВ ВЪЗСТАНОВЕН

Съвсем естествено, повдигнат бе въпросът защо това да е задължение на Общината, а не на наследниците на покойниците.

„За съжаление, те [наследниците] понякога дори не ни отговарят, в който случай дейностите извършваме, ние при отчитане на факта, че Централните гробища са културна ценност от национално значение, а именно личностите, погребани в тях, формират значимостта на проекта“, коментира зам.-кметът на София Тодор Чобанов във Фейсбук.

Възстановен е и портретът на Андон Каблешков, племенник на Тодор Каблешков, станал жертва на неморалната практика букви и портрети да бъдат сваляни от надгробните плочи, вероятно за да бъдат продадени за скрап. Новият скулптурен барелеф е изработен от Момчил Мирчев. Семейният гроб на семейство Каблешкови също е почистен.

Гробът на Елисавета Багряна преди ремонта. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Гробът на Багряна днес. Снимка: ОП „Гробищни паркове“

Вижте още: ЕПОПЕЯ НА ЗАБРАВЕНИТЕ ГРОБОВЕ В БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА

ОСИНОВЯВАНЕ НА МЪРТВИТЕ НИ ГЕРОИ

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90