Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Върнаха откраднатата табелка на БГ Лувъра

Музеят все още няма име, но министри са го окичили със своите имена

Срамната табела с поменика от министри е върната на входа на БГ Лувъра. - Върнаха откраднатата табелка на БГ Лувъра

Срамната табела с поменика от министри е върната на входа на БГ Лувъра.

Табелата с имената на всички министри, работили по проекта БГ Лувър, бе върната на фасадата на сградата, забеляза репортер на „Площад Славейков“. В началото на септември шегобийци оставиха Националния музеен комплекс без поменика на входа. Бронзовата табелка бе поставена по нареждане на ексминистъра на културата Петър Стоянович преди около два месеца, когато реши да открие празния музей.

Стоянович окачи табелата, за да направи напук на предшественика си Вежди Рашидов. Стоянович неколкократно повтори, че проектът не е по идея на Рашидов – 7 министри са се сменили, откакто през 1999 г. работата по музея стартирала. „Това не е диамант на пръста ти, за да се хвалиш с него“, каза той и прибави и своето име на табелката.

Вместо да се възползва от кражбата, за да коригира егото на своя предшественик, служебният министър Мартин Иванов е поръчал нова табела. Решението му е странно, защото мегамузеят все още няма име, което да бъде поставено на входа. Но пък вече е окичен с имената на онези, които се съизмерват с българската култура, само защото са попадали във висшето чиновническо кресло на бул. „Стамболийски“ № 17.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90