Върнаха пейката със Славейкови на „Славейков“

След повече от година „изгнание“, любимата на столичани пейка-скулптура отново е на площада. Снимка: Боян Желязков за „Площад Славейков“ - Върнаха пейката със Славейкови на „Славейков“

След повече от година „изгнание“, любимата на столичани пейка-скулптура отново е на площада. Снимка: Боян Желязков за „Площад Славейков“

Скулптурната композиция с баща и син Славейкови се завърна на „Славейков“. Въпреки съобщенията от Столична община, и по-точно на инж. Даниел Евлогиев, директор на дирекция „Транспортна инфраструктура“, че предстои реставрация и до месец ще върнат произведението, днес то бе монтирано на площада, кръстен на Петко Славейков. 

Читател на „Площад Славейков“ засне момента и ни изпрати снимките. Статуята е била транспортирана и спусната с кран днес около 13 ч. Поставена е в същия квадрат, където беше преди година, но може би малко по-навътре в площада.

Авторът на творбата Георги Чапкънов не се виждал наоколо. Вчера по телефона той изрази учудването си, че скулптурата се нуждае от реставрация – по думите му, тя е в отлично състояние. Това е видимо и от снимките – Славейкови са си същите, единствено сянката пред тях е много по-бляскава от преди.

Остава да се завърнат и книгите на „Славейков“.

Снимка: Боян Желязков за „Площад Славейков“

Bookshop 728×90