Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Варненският театър – на една обиколка преди „Икарите“

Играят „Кавказкият тебеширен кръг“ в Народния

В „Кавказкият тебеширен кръг“ Брехт поставя въпроса възможно ли е да си добър и да живееш добре, каква е цената. - Варненският театър – на една обиколка преди „Икарите“

В „Кавказкият тебеширен кръг“ Брехт поставя въпроса възможно ли е да си добър и да живееш добре, каква е цената.

Варненският театър започва турне с „Кавказкият тебеширен кръг“ от Бертолд Брехт, постановка на Маргарита Младенова, от голямата сцена на Народния театър. На 1 февруари столичани ще видят спектакъла, получил две номинации за наградите „Икар“ – за режисурата на Младенова и за главна мъжка роля на Стоян Радев, преобразил се в певеца Аркадий Чхеидзе. Гастролът на трупата ще мине още в Перник и Дупница. 

„Днес отново е време за Брехт – твърди Маргарита Младенова. – Днес отново изпитваме голяма тревога за съдбата на човека. Може ли театърът да е камбана, която бие тревога и в същото време да е изкуство – това вълнува и Брехт, и нас.“

„Кавказкият тебеширен кръг” изследва темата за добротата и поставя ребром този въпрос през една древна история – за момичето Груша, което не може да остави едно забравено дете и заради него се отказва от всичко за себе си. Брехт поставя въпроса възможно ли е да си добър и да живееш добре, каква е цената.

Вижте още: ПЪЛЕН СПИСЪК НА НОМИНАЦИИТЕ ЗА НАГРАДИТЕ „ИКАР“

Актьорите Милена Кънева и Христо Колев представят авторския си спектакъл „Двама на пейката” от Александър Гелман на 1 и 2 февруари в Камерната зала на Сатиричния театър. Публиката ще види двама обикновени люде, с уж обикновени проблеми. Оплетени в лъжи и преживявайки мигове на крайна искреност, те си стават близки – в един момент дори най-близки на света. Споделят един с друг моменти от живота си, които не биха признали дори пред приятели…

Най-новото заглавие от афиша на Варненския театър – „Доходно място“ от Александър Островски, постановка на Крис Шарков – също ще има своята софийска премиера. Спектакълът ще бъде представен на 3 февруари в Младежкия театър.

„Доходно място” е може би най-социалната пиеса на Александър Островски – силна сатира, пронизана от романтична линия, в която, осмивайки както властимащите, така и бунтуващия се човек, той постига богата тематична и жанрова полифония – казва Крис Шарков. – Мястото на индивида в новия социум е моя тема и в много други постановки. Исках да проверя доколко тя може да бъде прокарана и чрез тази пиеса от руската класика.

„Доходно място” иска да предаде усещането за българския преход, но не в реалистичен план, а като енергия, като настроение. Усещането за живот между постсоциализма и неолиберализма, в който раждаме нашата уникална болка, с обърканите си лични животи и объркани цели.”

„Ретро“ от Александър Галин, постановка на Пламен Марков, ще гостува на сцената на ОДТ „Боян Дановски“ в Перник на 4 февруари, а на следващия ден – 5 февруари, на сцената на ОДТ „Невена Коканова“ в Дупница.

„Донякъде ще ни разсмеят, донякъде ще ни натъжат, ще предизвикат размисли и непременно ще ни накарат да съпреживеем личните човешки драми в тази едновременно забавна и сериозна история за възрастен вдовец, когото дъщерята и зетят сватосват – почти едновременно и неособено деликатно, за три самотни дами. Има защо пак да се огледаме за нещата, които са ни най-важни, но които най-често ни е трудно да постигнем”, казва Пламен Марков.

Режисьорът посвещава своя прочит на „Ретро” на първата си учителка по театрална педагогика проф. Димитрина Гюрова, която прави знаменита постановка на същата пиеса през 1982 г.

Вижте още: ИКАРЪТ МИ Е МНОГО ПО-ДОБЪР ОТ ОСКАРА ТИ

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90