Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Варненският театър затворен ден преди стогодишния му юбилей

Мярка за ограничаване на Ковид-заразата, наложена от Областния кризисен щаб в града

Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ - Варна - Варненският театър затворен ден преди стогодишния му юбилей

Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ - Варна

Варненският драматичен театър „Стоян Бъчваров“ ще бъде затворен в юбилейния си ден 12 март, съобщава трупата в официалната страница на театъра във Фейсбук. Областният кризисен щаб във Варна днес е взел решение да преустанови всички културни и развлекателни прояви с публика на територията на област Варна като мярка за ограничаване на заразата от коронавирус. Мярката влиза в сила в първите минути на 12 март и ще продължи до 26 март 2021 г. Заведенията и моловете в областта няма да бъдат затваряни.

На 12 март варненският театър трябваше да посрещне публика за юбилея си, за който е подготвил специален спектакъл – „100!“. Поради големия интерес и изчерпаните билети за представлението в юбилейния ден, трупата планираше да го изиграе още веднъж на 13 март. След затварянето на залата като жест към зрителите и почитателите на театъра, спектакълът, който ще се играе утре в празна зала, ще бъде излъчен на живо в интернет.

„100!“ е емоционален разказ за историята на един от най-старите български театри. Автор и режисьор на спектакъла е Боян Иванов, сценографията е на Елица Георгиева. Участват много от актьорите на варненската трупа: Биляна Стоева, Валентин Митев, Веселина Михалкова, Гергана Арнаудова, Даниела Викторова, Ивайло Иванов, Константин Соколов, Милена Кънева, Николай Божков, Николай Кенаров, Петя Ангелова, Пламен Георгиев, Пламен Димитров, Полина Недкова, Свилен Стоянов, Симеон Лютаков, Станислав Кондов, Стоян Радев, Теодора Михайлова, Христина Джурова, Юлияна Чернева.

Драматургът на спектакъла Аглика Олтеан казва:

„Време за равносметка. Какво са 100 години за един театър ще ни разкаже юбилейният спектакъл „100!“ на Боян Иванов. Емоционален и комичен разказ за съдбата на актьора и безбройните му маски в живота и на сцената, за усмивките и сълзите под прожекторите. „100!“ е нетрадиционен юбилеен спектакъл, който ще ви разсмее и разчувства като за стотен рожден ден. Да си припомним заедно с варненските актьори защо обичаме театъра и защо варненци преди 100 години са решили, че не могат без театър и са си го основали, изстрадали, изплатили с упоритост и лишения. Стари снимки… Скеч и монолог, танц, музика, жест”.

Постановката е репетирана специално за представлението на 12 март вече почти цяла година, казват от театъра.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg