Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Варненско лято“, високата култура на море

Започва Международният музикален фестивал „Варненско лято“ и до средата на декември предстоят концерти във всички класически и граничещи с класиката жанрове

Цигуларят Марио Хосен е новият артистичен директор на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Снимки: Росен Донев/Варненско лято - „Варненско лято“, високата култура на море

Цигуларят Марио Хосен е новият артистичен директор на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Снимки: Росен Донев/Варненско лято

Още в средата на 20-те години на ХХ век видните варненци са знаели, че за да се прочуе в цяла България и по света, градът им трябва да предлага не само удоволствията на морските бани, но и висока култура. През 1926 г. в страната все още няма фестивали, всъщност и в европейски мащаб те не са чак толкова много. С усилията и идеите на няколко умни глави, сред които са композиторите Добри Христов, маестро Георги Атанасов и младият Панчо Владигеров, диригентът Венедикт Бобчевски и музиковедът Иван Камбуров, основите са положени и сигурно не е случайно, че първото наименование на форума е „Варненски музикални тържества“. За туристите тогава има цяла седмица красота и забавления в Летния театър, а два от концертите са изцяло с българска музика.

„Чрез музикалните тържества ще се манифестира висотата на родното ни музикално изкуство и ще се докаже, че българският народ заслужава да му се гарантират условия за духовно развитие”, пише Димитър Савов във вестник „Варненска поща”.

През 1957 г. Варненските летни музикални тържества са възстановени под името „Варненско лято“, а от 1966-а международният музикален фестивал става ежегоден.

Историята и традициите, както добре знаем, са основа, на която удобно можеш да се облегнеш, но и нещо твърде задължаващо. Затова и във Варна винаги се е търсела формулата на постоянството в успеха, идеите, които да привлекат в морската ни столица не само любопитна публика, но и някои от елитните музиканти и ансамбли от световните сцени, убедени в престижа на фестивала.
Настоящото издание на „Варненско лято“ прави заявки за още по-висока класа с програма, съставена от екипа на Община Варна и новия артистичен директор Марио Хосен, който освен утвърден цигулар с международна кариера и все по-търсен педагог (почетен професор в Нов български университет, канен да преподава в различни точки по света), е и човек с богат организационен опит и не на последно място – сериозна репутация и ценни творчески контакти.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Веднага прави впечатление, че Марио Хосен не бърза да „преобразява“ „Варненско лято“ – остават установените вече няколко години модулни разграничения, което позволяват на публиката да се ориентира и да си избира периоди, в които има и симфонични, и камерни концерти, оперни спектакли, барокови и кросоувър проекти. Варна ще се впусне в благородното състезание с другите престижни български фестивали със звездни имена и състави като Бенямин Шмид, Юлиан Рахлин, Бруно Канино, Огюстен Дюме и Жерар Косе, дуото Гергана Гергова и Албан Герхард, Ромен Лельо и ансамбъл „Convergences“, „Симфония Варсовия“ с диригент и солист Филип Бернолд, камерния ансамбъл „Софийски солисти” с диригент Пламен Джуров и солисти Минчо и Николай Минчеви, Софийската филхармония, водена от Найден Тодоров, и още, и още… Отново ще има внимание към младите и към именитите варненци – така повелява традицията и тя няма да бъде променена.

Концертът на Виенския камерен оркестър с цигуларя Марио Хосен на 24 март бе в рамките на „Варненско лято 2019“. Снимка: Росен Донев/Варненско лято

Няма да се промени и партньорството с Варненската опера, която домакинства фестивал във фестивала – „Опера в Летния театър“ празнува 10-годишнина и ще представи седем заглавия, различни като жанр. Меломаните ще имат шанса да чуят като гост-солисти Александрина Пендачанска, Камен Чанев, Фабио Армилиато.

Под вещото ръководство на проф. Минчо Минчев ще продължи да се провежда през месец юли и Международната лятна академия в рамките на фестивала, а тази година майсторските класове ще бъдат освен традиционно негови, на още двама варненци – цигуларя Димитър Буров и тенора Емил Иванов, както и на младия Мирослав Петков – варненеца, който стана първи тромпетист на Кралския „Концертгебау“ оркестър в Амстердам. Той ще изнесе и рецитал по време на фестивала. Възпитаниците на Лятната академия ще имат шанса да се изявят пред публика в края на обучителния период.

И все пак ново ще има: артистичният директор Марио Хосен насочва вниманието на културната общественост във Варна към тема, която особено много го интригува: „Виртуозността от барока до XXI век“. Тридневен международен симпозиум ще привлече на „Варненско лято“ видни европейски музиколози, които ще разискват различни аспекти на виртуозността: проф. д-р Райнер Бишоф, проф. д-р Хартмут Кронес, проф. д-р Ангелина Петрова, д-р Данило Префумо, д-р Мариятереза Делабора, Лусиано Гонзалес Сармиенто, д-р Томас Марко, проф. д-р Кристина Япова, проф. д-р Джин-А Ким, д-р Илия Граматиков. Към лекциите на учените в трите дни са предвидени и концертни програми, обединени тематично.

Екипът на „Варненско лято“ видимо се е постарал да направи фестивал на високо европейско ниво. Дни преди откриването усилията му са възнаградени: на 10 юни дойде новината, че Европейската асоциация на фестивалите (EFA) и международното жури на EFFE (марката Европа за фестивалите, фестивалите за Европа) са посочили най-стария български фестивал като един от 24-те лауреати в конкурса за наградите EFFE 2019-2020. Победителите ще бъдат представени по време на церемония в Центъра за изящни изкуства „Бозар“ в Брюксел на 26 септември 2019 г. Предстои да бъде определена и награда на публиката на EFFE. Онлайн гласуването вече е отворено на FestivalFinder.eu и позволява на хората от цял свят да гласуват за любимия си фестивал измежду лауреатите. Срокът е до церемонията по награждаването на 26 септември.

Престижът е налице и е забелязан – факт са вече и многобройните заявки за присъствие по време на форума на представители на световни медии, на журналисти и музиколози, на импресарии и продуценти, дори и на аристократични фамилии. Откриването на музикалното „Варненско лято“ на 23 юни от 20 ч. в зала 1 на Фестивалния и конгресен център обещава да се превърне в бляскаво събитие с присъствието на световноизвестния австрийски цигулар Бенямин Шмид, който ще изпълни Концерт за цигулка и оркестър № 1 от Сергей Прокофиев в партньорство с Варненската филхармония. В програмата маестро Георги Димитров е добавил по-рядко звучащата на българска сцена творба на Паул Хиндемит „Благородно видение“, а традиционното начало на всяко издание на фестивала – Рапсодия „Вардар“ от Панчо Владигеров, този път ще ознаменува и тържественото отбелязване на 120-годишнината на нашия класик – един от основателите на „Варненско лято“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах