POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Върни килограм пластмаса, вземи книга

София, Кюстендил, Плевен, Бургас и Велико Търново в еко-литературната инициатива

Миналата година пунктовете в София бяха два, а раздадените книги – стотици. - Върни килограм пластмаса, вземи книга

Миналата година пунктовете в София бяха два, а раздадените книги – стотици.

За четвърта година ще се проведе кампанията „Книги за смет“, в която срещу килограм пластмасови отпадъци получаваме книга по избор. В София инициативата е на 16 април от 10 часа пред Паметника на Съветската армия, а до края на май тя ще мине и през Бургас, Велико Търново, Плевен и Кюстендил.

В селекцията от книги, сред които участниците ще избират, са добавени заглавията „Макс и Мориц“ на Вилхелм Буш, „Война на световете“ на Хърбърт Уелс и „Тайната градина“ на Франсис Ходжсън Бърнет.

Те стоят редом до книги, предлагани и в минали години – като „Том Сойер“ на Марк Твен, „Дивото зове“ на Джек Лондон, „Магьосникът от Оз“ на Лиман Франк Баум, някои от които специално отпечатани от „Смарт Букс“ и галерия „Кредо Бонум“, които стоят зад „Книги за смет“.

В пунктовете по градовете ще бъдат приемани само пластмасови бутилки от вода, бира, безалкохолни, растителни масла, туби и шишета от козметика, санитарни продукти и перилни препарати, кофички от кисело мляко, пластмасови чаши и тарелки, обясняват организаторите. Найлонови торбички, стреч-фолио или опаковъчно фолио, каси, стари пластмасови детски играчки също са сред списъка с пластмасови изделия, за които ще може да се получи книга.

Предстои да стане ясно точно в колко часа и къде ще става предаването на отпадъците за „Книги за смет“. Миналата година кампанията събира и преработи над 14 тона пластмаса, а в замяна раздаде над 11 хиляди книги на участниците.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90