Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Васил Божков с нова изложба: „Златното руно. Пътят на Аргонавтите“

Колекционерът разказва антични истории с артефакти от личната си сбирка в Националната галерия

Ритони от колекцията на Васил Божков, показани в изложбата „Тракия и Древният свят“ в НИМ през 2011-а. Снимка: БГНЕС/Петко Налбантов  - Васил Божков с нова изложба: „Златното руно. Пътят на Аргонавтите“

Ритони от колекцията на Васил Божков, показани в изложбата „Тракия и Древният свят“ в НИМ през 2011-а. Снимка: БГНЕС/Петко Налбантов

Старогръцкия мит за Златното руно и Похода на Аргонавтите ще преразкаже изложба с артефакти от личната колекция на Васил Божков. Ще бъде открита тази седмица в Двореца, съобщават от Националната галерия.

Темата на експозицията ще бъде развита чрез 62 предмета, 16 от които ще бъдат представени за първи път в публичното пространство. Зрителите ще видят златни и сребърни съдове, ритони, червенофигурни вази, ритуални предмети, погребални дарове, обредни сервизи и др.

Това е поредната изложба на бизнесмена, който в момента преобразува Телефонната палата в центъра на София в свой частен музей. Предишната експозиция на Васил Божков – „Тракия и Древният свят“ – бе през 2011-а година в Националния исторически музей. Тогавашният директор на НИМ Божидар Димитров определи показаната сбирка от ритони като по-голяма и скъпа от държавната.

Куратори на „Златното руно. Пътят на Аргонавтите“ са д-р Любава Конова и Елка Пенкова – специалисти по тракийска и антична история и археология.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Изложбата ще бъде открита на 16 март и ще може да бъде разгледана до 10 юни в Национална галерия – Двореца.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах