VivaPay

Васил Божков с обвинения и за антиките

За държане и отчуждаване на културни ценности, които не са регистрирани

Златен венец от античността, част от Колекция „Васил Божков“. Снимка: Фондация „Тракия“ - Васил Божков с обвинения и за антиките

Златен венец от античността, част от Колекция „Васил Божков“. Снимка: Фондация „Тракия“

Нови четири обвинения получи Васил Божков от прокуратурата, между които и за антиките от колекцията му. Обвиненията са за търговия с влияние и за държане и отчуждаване на културни ценности, които не са регистрирани по съответния ред, съобщи говорителката на главния прокурор Сийка Милева. Дотук обвиненията срещу бизнесмена, задържан в ОАЕ, са за 11 престъпления.

Колекцията с предмети от древността, стопанисвана от Фондация „Тракия“, се описва от експерти от края на януари насам. Специалисти от Националния исторически музей, Националната галерия, Музея за история на София, поемни и вещи лица описват наличните артефакти, съхранявани в имот на Божков на столичната ул. „Московска“. Сбирката съдържа над 3 хиляди ценни предмети, много от които със стойност на национално богатство .

На 31 януари уредничката на колекцията д-р Ружа Попова съобщи пред „Площад Славейков“, че около 2700 предмета все още нямат регистрация. Антиките са декларирани в Националния исторически музей още през 2010 г., но заради липсата на срок, указан в Закона за културното наследство, те и до ден-днешен нямат идентификация и не са вписани в държавния регистър на културните ценности. По-късно министърът на културата Боил Банов потвърди липсата на регистрация на посочените 2700 предмета.

Антиките все още се намират в сградата на „Московска“, но картините и скулптурите, открити в имотите на Васил Божков, се изнасят и оставят на съхранение в депата на Националната галерия.

Америка за България

Всички по темата ИЗЗЕМВАНЕТО НА КОЛЕКЦИЯ „ВАСИЛ БОЖКОВ“

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg