Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Васил Божков с обвинения и за антиките

За държане и отчуждаване на културни ценности, които не са регистрирани

Златен венец от античността, част от Колекция „Васил Божков“. Снимка: Фондация „Тракия“ - Васил Божков с обвинения и за антиките

Златен венец от античността, част от Колекция „Васил Божков“. Снимка: Фондация „Тракия“

Нови четири обвинения получи Васил Божков от прокуратурата, между които и за антиките от колекцията му. Обвиненията са за търговия с влияние и за държане и отчуждаване на културни ценности, които не са регистрирани по съответния ред, съобщи говорителката на главния прокурор Сийка Милева. Дотук обвиненията срещу бизнесмена, задържан в ОАЕ, са за 11 престъпления.

Колекцията с предмети от древността, стопанисвана от Фондация „Тракия“, се описва от експерти от края на януари насам. Специалисти от Националния исторически музей, Националната галерия, Музея за история на София, поемни и вещи лица описват наличните артефакти, съхранявани в имот на Божков на столичната ул. „Московска“. Сбирката съдържа над 3 хиляди ценни предмети, много от които със стойност на национално богатство .

На 31 януари уредничката на колекцията д-р Ружа Попова съобщи пред „Площад Славейков“, че около 2700 предмета все още нямат регистрация. Антиките са декларирани в Националния исторически музей още през 2010 г., но заради липсата на срок, указан в Закона за културното наследство, те и до ден-днешен нямат идентификация и не са вписани в държавния регистър на културните ценности. По-късно министърът на културата Боил Банов потвърди липсата на регистрация на посочените 2700 предмета.

Антиките все още се намират в сградата на „Московска“, но картините и скулптурите, открити в имотите на Васил Божков, се изнасят и оставят на съхранение в депата на Националната галерия.

Всички по темата ИЗЗЕМВАНЕТО НА КОЛЕКЦИЯ „ВАСИЛ БОЖКОВ“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС