Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Васил Иванов: Лъжа е, че съм искал да разследвам Домусчиеви

Статусът, че в Нова са отказали да разследват сигнал за бизнесмените, е от фалшив профил във Фейсбук, твърди журналистът

Днес от „Нова Броудкастинг Груп“ обявиха, че наесен Васил Иванов започва разследващо предаване по Нова. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Васил Иванов: Лъжа е, че съм искал да разследвам Домусчиеви

Днес от „Нова Броудкастинг Груп“ обявиха, че наесен Васил Иванов започва разследващо предаване по Нова. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Публикацията в ПИК, че съм искал да разследвам братя Домусчиеви, е лъжа, заяви Васил Иванов пред „Площад Славейков“. Днес от „Нова Броудкастинг Груп“ оповестиха, че наесен Иванов се връща на работа при тях, започвайки нов проект с журналистически разследвания.

Собственикът на телевизията Кирил Домусчиев приветства с „добре дошъл“ Иванов в личния си профил във Фесйбук:

„Васко, добре дошъл отново в Нова! Пожелавам ти още много силни разследвания и награди! Силната разследваща журналистика винаги ще бъде в програмите на Българската телевизия-Нова. Това е нашият дълг към обществото! Хора като Васко са рядкост и заслужават нашето уважение!

Междувременно попаднахме на информация, в която е поместен скрийншот с коментар на Иванов, че в Нова му отказали да разследва сигнал за Домусчиеви. Снимката на статуса е публикувана в ПИК на 4 юли 2017-а и в нея Иванов споделя, че е искал да работи по темата за приватизационния договор на братята Домусчиеви за Български морски флот. Тогава Валери Симеонов „хвърли новина, че Домусчиеви не изпълняват приватизационния договор, а вместо това само нарязват кораби“, пише Иванов.

В статуса се казва:

„…Аз съм наясно защо Нова тв не „видя новина“ в този случай и за обвързаностите по темата. А познавайки отблизо кухнята и технологията на работа в Нова тв, зная кой е решил да „пропусне“ в новините, тази по всички стандарти на журналистиката НОВИНА. Това е Дарина Сарелска. Шефката на „Новини и актуални предавания“. Тя пряко и оперативно решава кое да се пуска и кое не по Нова. Както и за десетките новинарски сайтове, които са собственост на Нова, помещават се в сградата на Нова (в нюзрума), и които също дума не обелиха днес за тази новина. Между другото преди година бях получил сигнал с документи за други бизнес действия на Домусчиеви, доста скандални, показах ѝ ги и ѝ казах, че смятам да направя разследване по темата. Тя мигновено отхвърли предложението ми, без да се консултира с никой друг. Нейно решение. Документите за отхвърленото от нея разследване са налични и събират прах. Да припомням ли, че преди 2-3 години половината правителство отиде с държавен хеликоптер до Разград да открива една трибуна на стадиона на Домусчиеви…“.

Журналистът се свърза с „Площад Славейков“, след като припомнихме този негов статус във Фейсбук от юли 2017-а, информация за който продължава да стои вече втора година в интернет. Васил Иванов заяви, че този скрийншот е от фалшив негов профил.

„Напуснах Нова телевизия заради цензура. Имах няколко спрени материала – аз обявих кои са тези материали, защо са спрени от Сарелска. Това беше на 18 април, когато напуснах и от юли месец започнах работа в Канал 3. И изведнъж един ден гледам в ПИК – явно ги измислят, защото доколкото разбрах, ПИК имат нещо към Домусчиеви – в тази статия пишеше буквално, по памет цитирам: „Един от старите материали, които Сарелска спряла на Иванов, е разследване за братя Домусчиеви“, разказа журналистът.

На въпрос не е ли опитал да публикува опровержение през 2017-а, Иванов отговори:

„Обадих се на един техен колега, който знам, че там работи, попитах го: „Колега, как така си измисляш такива работи, кога съм разследвал Домусчиеви?“. Този каза: „Не знам какво е станало, тук нещо е написано“. Това е, аз на агенция ПИК не искам да отговарям. И сега виждам, че към тази статия са прилепили някакъв имитиращ моя профил, пише „ПИК“, моя снимка е, но това не съм го писал, нито това е моят Фейсбук, това е някакъв фалшив профил“.

Не поискал опровержение, тъй като, по думите му, „непрекъснато пишат някакви неща за мене… ако тръгна всеки да опровергавам… особено тези сайтове… какви ли не лъжи пишеха за мене, никого не съм опровергавал, нищо не съм казал, не съм завел дело, не съм искал право на отговор – пишеха, че съм крал компютри, вещи на хората, пари, всякакви чудесии излизаха тогава. Бях в такова състояние, че на никого не съм отговарял. Пишех във Фейсбук каквото имам да си пиша, но това си е фалшив профил и това е“.

Но сега журналистът смята да се обади да свалят от сайта текста, посветен на статуса му.

Иванов твърди, че в истинския си профил във Фейсбук не е пускал подобен статус:

„В моя Фейсбук не съм пускал такъв текст. Доколкото знам, аз имам 3-4 такива фалшиви [профила], които ми се мотаят из интернет“.

Журналистът казва, че сред разследванията му нямало случай за Домусчиеви – работил по сигнали за „з-4 кмета и за съда в Свиленград“:

„Никога не съм разследвал Домусчиеви, за какво, не са ми били в таргета. Може да се провери кога съм напуснал Нова телевизия и кога Симеонов заговори за Български морски флот. Той когато заговори [за това], аз вече бях в Канал 3“, каза Иванов.

„ПИК тогава отразяваше Симеонов много сериозно и аз така си го обяснявам – че са решили, защото беше актуално, че ми спира материалите Сарелска“, продължи той.

Попитан защо не е опитал да блокира фалшивите си профили във Фейсбук, журналистът каза, че „непрекъснато изникват нови“.

Васил Иванов обясни, че се познава с Домусчиеви, обаждали му се през годините да го поздравяват за материали, които е правел, и никога не се е занимавал със случаи, свързани с техен бизнес.

Вижте още: ВАСИЛ ИВАНОВ СЕ ЗАВРЪЩА В НОВА

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС