Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Васил Иванов с разследване срещу Нова телевизия

Шефката на новините Дарина Сарелска прикривала свой роднина – депутат от ГЕРБ?

Снимки: Емил Георгиев - Васил Иванов с разследване срещу Нова телевизия

Снимки: Емил Георгиев

Пространно разследване на Васил Иванов срещу собствената му телевизия, Нова, е щяло да бъде излъчено в „Шоуто на Слави“ във вторник вечер, но е било спряно от Би Ти Ви. Пред журналисти в сряда Иванов, заедно с Трифонов и двама от сценаристите му, представи данните и разкритията, които е правил срещу Дарина Сарелска, директор на „Новини и актуални предавания“ в Нова, и нейните връзки с депутат от ГЕРБ – които, според Иванов, са били причината и за системна цензура срещу него.

Разказа си Васил Иванов започна с предистория. Преди местните избори през 2015 г. той често правил разследвания срещу кметове и нагласени обществени поръчки (по думите му – става дума за 98 на сто от тях). Дотогава той бил уличил в нарушения около 15 градоначалници, от различни партии.

Нещата обаче се променили, когато на местния вот през октомври 2015-а ГЕРБ спечелили масово кметски места в страната. Иванов вметна, че има информация, че по принцип на местни избори цената на купения глас е най-висока, защото и най-лесно по-късно се избива с нагласени обществени поръчки.

2-3 месеца след изборите Дарина Сарелска извикала журналиста на оперативка – твърди Иванов – и съобщила на него, на колегата му Марин Николов и на координатора Антон Събев на предаването „Разследвания“, че „повече не ни интересуват кметове и обществени поръчки“.

До този момент на днешната пресконференция Васил Иванов само разказваше – но за да подкрепи думите си, той пусна и записи на телефонни разговори със свои колеги, направени без тяхно знание. На въпрос от Слави Трифонов дали това не е неетично, журналистът отвърна, че дори и да е, касае обществения интерес.

В излъчените записи и Марин Николов, и Антон Събев потвърждават под една или друга форма, че подобна забрана за разследвания срещу кметове и нередовни обществени поръчки наистина е имало, а репортажи по темата са били спирани или предотвратявани в зародиш.

Следващият момент в историята на Васил Иванов е негово разследване срещу кмета на Неделино Стоян Беширов. Журналистът получил информация, че предстои обществена поръчка за 1,5 милиона лева за ремонт на детска градина, но само „ще се удари една боя“ и парите ще потънат в нечий джоб.

Това се и потвърдило по време на разследването, обясни той. Била маркирана старата дограма на сградата (която по поръчката трябвало да се смени), а след като определена фирма спечелила, уж изпълнила задълженията си и получила средствата (по официални данни), се оказало, че маркерите по дограмата все още седят.

Васил Иванов напомни, че този кмет в момента е подсъдим. Оказало се обаче, че докато журналистът го следи, го разследват и от ДАНС, „по други далавери“, като включително са подслушвали и телефоните му. От прокуратурата преценили, че и данните за детската градина може да бъдат добавени към дело и Иванов, заедно със Силва Зурлева (член на Борда на директорите на Нова) били привикани в ДАНС като свидетели.

Тогава агенката по случая ги предупредила, че в екипа им има къртица. На днешната пресконференция Васил Иванов обясни, че за разследванията му знае минимален брой хора – само той, операторът, шефката му (Сарелска) и координаторът на предаването. На въпрос от Иванов към следователката от ДАНС дали къртицата е Дарина Сарелска, тя дала на него и Зурлева лист с името на Сарелска.

Малко по-късно в „Люмиер“ Иванов излъчи запис на телефонен разговор със Силва Зурлева, в който тя потвърждава, че това е истина. Зурлева отговаря на журналиста и че може да каже за случилото се в ДАНС на Дидие Щосел, но „общо взето, нищо няма да се промени“.

Междувременно Васил Иванов заяви и че навярно Сарелска е съобщавала на кмета на Неделино докъде е стигнало журналистическото разследване. Затова и работата му течала особено мудно (до Неделино направили около 12 командировки), а Беширов сякаш винаги бил с крачка напред.

Каква е връзката?

Заради няколкото спрени разследвания („4-5 през пролетта“), Иванов започнал да търси и каква е причината за цензурата, разказа той. И я открил в Златоград.

Журналистът обясни, че Даниела Сарелска е от Златоград, откъдето е и Недялко Славов, който от днес отново е депутат на ГЕРБ. Славов е бил народен представител и по време на първия мандат на Бойко Борисов, а по време на втория е бил назначен за областен управител. Сега той се завръща на депутатската банка.

Връзката между двамата е, че тя му е снаха – братът на Недялко Славов е женен за Даниела Сарелска. Журналистът показа и тримата на обща снимка по време на празненство.

Дарина Сарелска със съпруга си и брат му – депутата Недялко Славов.

Докато не е бил депутат – продължи историята си Васил Иванов – през декември 2013 г. Недялко Славов създал собствена фирма, на която бил управител и едноличен собственик, „Арнет пойнт“. Само месец по-късно кметът на Златоград Мирослав Янчев (също от ГЕРБ) ѝ отпуснал обществена поръчка за 57 336 лева. Допълнителна следа е и че Янчев става кум на Славов две години по-рано, а съпругата му е счетоводител на фирмата „Арнет пойнт“.

Васил Иванов заяви, че цензурата обичайно се прилага не пряко през лидери на партии, а „чрез ей такива натегачи, комсомолски тип, които се издигат нагоре, и чрез такива техни познати близки – на такова средно ниво контролират медиите“.

„Това е връзката на цензурата в Нова телевизия – завърши журналистът. – Интересно защо Недялко Славов е суперважен за ГЕРБ, областен управител, несменяем. Това са връзките. По този начин те растат пред ръководствата на партиите си.“

За спирането на „Шоуто на Слави“

В началото на пресконференцията днес Слави Трифонов заяви, че Васил Иванов се свързал с него, разговаряли в офиса на „Седем-осми“ и журналистът му казал, че се чувства цензуриран и иска да говори и казва неща, които има потребността да казва.

„Аз съм журналист от 24 години и имам представа къде какво мога да направя – заяви Иванов. – В Нова не мога да проведа такъв диалог. Няма къде да се каже нещо, което е нелицеприятно, нещо, което не харесва на шефовете ми…“

Решението си да анонсира предварително гостуването си в „Шоуто на Слави“ Иванов аргументира с това, че е искал максимално голям брой хора, негови познати, да гледат.

„На някои хора съм длъжник, хора звънят, пишат със сигнали за корупция срещу хора от властта. Напоследък тези хора не могат да разчитат на мен, спират ми материали непрекъснато“, заяви журналистът.

Същевременно Слави Трифонов заяви, че няма намерение да напуска Би Ти Ви. Той коментира, че ще прекрати отношенията си с телевизията чак когато се стигне до „систематично спиране“.

Вижте още: ТРИФОНОВ НАПУСКА БИ ТИ ВИ ЧАК КОГАТО ГО СПИРАТ „СИСТЕМАТИЧНО“

 

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС