Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Васил Михайлов мобилизиран във „Време разделно”

Премиерата на спектакъла по романа на Антон Дончев - в началото на 2015 г.

Първата постановка в "Армията" на "Време разделно" е от 1973 г. Тогава Васил Михайлов е играл образа на Манол. - Васил Михайлов мобилизиран във „Време разделно”

Първата постановка в "Армията" на "Време разделно" е от 1973 г. Тогава Васил Михайлов е играл образа на Манол.

Военният театър ще живее във „Време разделно” следващия сезон. Режисьорът Асен Шопов ще постави за втори път на сцената на „Армията” спектакъл по тачения през социализма и заклеймяван в по-ново време роман на Антон Дончев.

Книгата излиза преди половин век и досега има над 60 издания. По нея Людмил Стайков снима и едноименния си филм. В театъра обаче към това заглавие няма големи апетити. Към него са посягали малцина и единствен Асен Шопов се решава да го направи втори път.

Първата му версия вдига завеса на 20 ноември 1973 г. на сцената на Театър „Българска армия”. Тогава големият Наум Шопов играе ролята на еничарина Караибрахим, а негов контрапункт в образа на Манол е Васил Михайлов. Години по-късно Михайлов ще участва и във филма на Стайков, но в ролята на Сюлейман ага.

Актьорът, когото в „Армията” наричат Войводата заради превъплъщението му в капитан Петко, ще играе и в новата постановка на „Време разделно”. Кой точно ще е неговият герой обаче, засега остава тайна. От трупата съобщиха само, че „всички в театъра, без нито едно изключение, ще бъдат мобилизирани” в спектакъла.

Актьорите са убедени, че постановката ще разбуни духовете в културното и публично пространство. Дали ще стане така, ще разберем в началото на 2015 г.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg