Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Васил Михайлов отказа пенсия-награда от държавата

Аз си имам пенсия, която съм извоювал. Заповядайте на театър, казва 77-годишният актьор

Идеята за пожизнената награда не допада на актьора Васил Михайлов - Васил Михайлов отказа пенсия-награда от държавата

Идеята за пожизнената награда не допада на актьора Васил Михайлов

Актьорът Васил Михайлов, който е на 77 години, но продължава да играе активно, е бил предложен от Министерството на културата за пожизнена пенсия-награда за особени заслуги към държавата и нацията. Той обаче я отказва: „Аз имам пенсия, която съм си извоювал с 55-годишния си трудов стаж. И продължавам да работя. Заповядайте на театър!“.

Заедно с Михайлов, сред хората, предложени за пенсията-награда, са оперетната певица Анелия Шуманова, народната певица Янка Рупкина, диригентът Стоян Бабеков и археологът проф. Людмил Гетов. Сред имената е бил още и Борис Гуджунов, който почина само преди дни.

Идеята за пожизнената награда обаче не се харесва на Михайлов, става ясно от негови думи пред „Труд“.

„Тези дни прочетох в един вестник, че съм сред хората, предложени за някаква пенсия награда. Аз благодаря от цялото си сърце за тази оценка, но според мен въпросът е социален – заявява той. – Затова отстъпвам моето право на такава награда на някой друг колега творец. Защото аз имам пенсия, която съм си извоювал с 55-годишния си трудов стаж. И продължавам да работя. Е, разбира се, на половин бройка, но държавата така е решила. Тази държава, разбира се, не ми обяснява как се прави изкуство с половин бройка и затова аз играя с „цялата си бройка”. Заповядайте на театър! Играя пет роли в три театъра: във Военния, в Народния и в Театър 199. Още веднъж благодаря от сърце!“

Процедурата за предоставянето на пенсията-награда е бавна и тромава. След предложенията на културното ведомство се чакат становище от Министерство на финансите, после постановление от културния министър. Предложенията се разглеждат още в Министерския съвет и в Народното събрание.

Максималният размер на ежемесечната пожизнена награда е 700 лева. Етапът, на който е цялата процедура в момента, пък е почти начален – още се очакват указания за средствата от Министерство на финансите, за да бъдат разпределени за заслужилите дейци. Комисията, разглеждала кандидатурите, е съставена от представители на творческите съюзи, а гласуването е тайно.

В края на миналия месец Васил Михайлов заяви в интервю, че реформата в театъра не работи, а трупи в провинцията буквално умират.

„Знаем, че няма пари – обясни актьорът тогава. – Мога безплатно да застана пред министерството и да го обяснявам на всеки, който дойде да иска. Някои театри официално са на „червено“. Но взимат от нас – идиотите, които търчат из цяла България да играят. Какво е това безобразие?! Кой си прави майтап с артистите! Къде е изкуството?“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90