Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Васил Михайлов отказва наградата „Икар“

Това е моят малък протест за всичко онова, което става и не се случва в театъра, обясни актьорът

„С моя опит, с моите успехи, с моите грешки съм си извоювал привилегията да отказвам приятелства, да отказвам срещи, да отказвам роли и да отказвам награди“, каза Васил Михайлов по БНР. Снимка: Театър „Българска армия“ - Васил Михайлов отказва наградата „Икар“

„С моя опит, с моите успехи, с моите грешки съм си извоювал привилегията да отказвам приятелства, да отказвам срещи, да отказвам роли и да отказвам награди“, каза Васил Михайлов по БНР. Снимка: Театър „Българска армия“

Васил Михайлов не желае наградата „Икар“, която му присъжда Съюзът на аристите „за изключителен принос към бългаския театър“. Актьорът обяви отказа си по БНР само ден след обявяването на номинациите. Церемонията по награждаването ще бъде на 27 март в Народния театър.

„Няма да взема тази награда!“, сподели Михайлов.

„Това е моят малък протест за всичко онова, което става и не се случва в театъра“, обясни актьорът.

Вторият почетен „Икар“ на Съюза на артистите тази година ще бъде връчен на Иван Иванов – „за чест и достойнство“.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Михайлов сподели пред БНР, че за него 27 март – Международният ден на театъра – е голям празник.

„Но аз съм много възрастен вече – през април ще направя 80 години – каза Васил Михайлов. – И с моя опит, с моите успехи, с моите грешки – които сигурно са много – съм си извоювал привилегията да отказвам приятелства, да отказвам срещи, да отказвам роли и да отказвам награди.

Няма да взема тази награда, защото аз отдавна не съм член на Съюза на артистите в България. В моя театър, в който съм вече 50 години – Театър „Българска армия“ – няма такава организация. И не само затова [отказвам] – участвал съм в създаването на двата закона за договорните свещени права за сродните… на актьорите. И 15 години съм бил в ръководството на „Артистаутор“.“

Пред БНР Михайлов пожела да признае една своя „вина“, която се оказа неуспехът му да прокара в Народното събрание преди години Закон за театъра:

„Когато бях във Великото народно събрание, последното – аз, Тодор Колев, Вили Цанков, Стоян Попов и един режисьор – Реджеб Садък – бяхме създали Закон за театъра, който успяхме да раздадем по банките на депутатите. Но тогава министърът на културата Димо Димов и председателят на Съюза на артистите Стефан Иливе не харесаха закона, който игнорираше и министерството, и Съюза. Та затова съм виновен – защото много харесвам промените, реформите… Но реформи без закон не се правят, приятели – за това трябва да се носи отговорност.

Това е моят малък скромен протест срещу всичко онова, което става или не става в театъра“.

Актьорът повдигна и въпроса за проблемите в твоческите съюзи:

„В последните години има голяма криза в т.нар. творчески съюзи. Аз членувам в Съюза на кинодейците – и там има проблеми. Но най-големият ми въпрос е защо младите хора не членуват в този Съюз (на артистите – бел. ред.) и защо не ходят да играят в театрите в провинцията. А се става актьор, когато изиграеш поне 50 роли“.

Васил Михайлов сподели, че се извинява на хората, които с „радост приемат наградата“ – и повтори, че си е извоювал правото да отказва.

Актьорът е сред учредителите на Фондация „Аскеер“, която връчва годишните награди за театър „Аскеер“ – конкуренти на икарите. Преди четири години и Ивайло Христов отказа своята награда – „Аскеер“, присъдена за актьорската му игра в спектакъла „Самотният Запад“. Жестът му тогава също бе форма на протест: срещу политиката на държавата в културата.

„Не съм съгласен духовността, културата и изкуството да бъдат заврени в най-гадния ъгъл на задния двор – каза от сцената на аскеерите Ивайло Христов през 2014-а. – Не мога да си го позволя, нито моята съвест заради тези, които идват тепърва на сцената и заради онези, които вече ги няма.“

Вижте още: НОМИНАЦИИ ЗА „ИКАР“. ПЪЛЕН СПИСЪК

ГОЛЯМ ГАФ НА СЪЮЗА НА АРТИСТИТЕ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах