Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Цяла колекция непоказван Васил Стоилов

Творбите - притежание на близко семейство, за първи път ще бъдат представени пред ценители

Васил Стоилов, „Пейзаж“, 30-те г. на ХХ в. - Цяла колекция непоказван Васил Стоилов

Васил Стоилов, „Пейзаж“, 30-те г. на ХХ в.

Радко събитие очаква ценителите на Васил Стоилов – столичната галерия „Лоранъ“ са открили цяла сбирка непоказвани пред публика и дори пред колекционери негови творби. Произведенията, непознати дори на дъщерята на художника – Явора, ще бъдат представени в изложба, чието откриване е във вторник вечерта.

Васил Стоилов, „Мадона“, 1942 г.

Васил Стоилов, „Мадона“, 1942 г.

Художественото наследство на Васил Стоилов (1904 –1990) е добре проучено и документирано, негови картини са показвани по цял свят. Сбирката в „Лоранъ“ обаче провокира интереса дори на най-големите познавачи на творчеството му. „Площад Славейков“ научи, че творбите са притежание на близки на семейство Стоилови и винаги са красили единствено жилището им. Изпълнени са в предпочитаната от Васил Стоилов акварелна техника.

Експозицията представя различни творчески периоди на художника – от съвсем ранния маслен пейзаж, повлиян от неговия учител в Академията Цено Тодоров, през природни импресии, създадени през 30-те години на миналия век, до зрелия почерк на автора в емблематичните портрети, създавани от него през 50-те и 60-те.

„Обединява ги неизменното послание на художника – неговата изначална убеденост в месианската роля на твореца и изкуството“, обяснява галеристът Лаврен Петров.

Според Петров особено ценни са две творби, рисувани през 40-те години в Кричим, при едно от гостуванията на художника при брат му. Специално място в изложбата заема „Натюрморт”, предизвикващ огромна наслада със своята ярка цветност и илюзионистично изчертани форми.

Васил Стоилов, „Натюрморт, 50-те – 60-те г. на ХХ в.

Васил Стоилов, „Натюрморт, 50-те – 60-те г. на ХХ в.

„Характерният линеарен стил наблюдаваме и в изложените портрети, сред които безспорно се откроява чистотата на детския образ „Момиче с цвете” – свидетелство за непреднамерения жест и сърдечност на художника. Сюжет от друг емблематичен за Стоилов цикъл представя творбата „Мадона” от 1942 г., в която откриваме подчертания стремеж на художника към постигане на ренесансовия идеален рисунък“, обяснява Петров.

Историята на тази рядка колекция е подробно документирана и изложена в каталог.

Всички картини в изложбата се продават – на цени от 2500 лв. до 26 хил. лв.

Васил Стоилов, „Зимен пейзаж“, края на 30-те – началото на 40-те г. на ХХ в.

Васил Стоилов, „Зимен пейзаж“, края на 30-те – началото на 40-те г. на ХХ в.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90