Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Васил Василев: Скандал в Народния театър няма. Като свърши войната, ще свърши и скандалът

Между мен и Морфов, и Кръстева, ако щете, не съществува проблем, твърди директорът на първата трупа

„Скандалът продава. Той ни помогна да бъдем още по-откриваеми“, обяснява „пиар стратегията“ на екипа си Васил Василев. Снимка: Народен театър - Васил Василев: Скандал в Народния театър няма. Като свърши войната, ще свърши и скандалът

„Скандалът продава. Той ни помогна да бъдем още по-откриваеми“, обяснява „пиар стратегията“ на екипа си Васил Василев. Снимка: Народен театър

Скандалът в Народния театър е заради Русия и войната. Това заявява в интервю пред „Дневник“ директорът на Народния Васил Василев. В разговор с журналистката Цвета Арангелова един от най-обсъжданите културни мениджъри у нас отрича да има скандал в най-голямата ни трупа, същевременно казва, че скандалът продава и накрая подчертава, че скандалът е заради това, че в театъра идват да работят руски дисиденти.

„Като свърши войната, ще свърши и скандалът. Той беше предизвикан в момент, в който работеше руски дисидент – Тимофей Кулябин. Той беше предизвикан в момента, в който се разбра, че още един руски дисидент ще дойде в български театър, само че на последния дисидент беше написано на вратата „Z“ – Марина Давидова“, индиректно обвинява Василев, като прави аналогия с надрасканата врата на Велислава Кръстева.

На няколко пъти директорът на Народния заявява, че е намерил решение на проблема и темата е приключена, но веднага обяснява, че всичко е било наред и проблем не е имало. Той вече е формулирал вътрешните обвинения – „тормоз на работното място“. Не говори за наказания, но казва, че са взети мерки „повече да не се случва“.

„Напишете, че вече сме решили този проблем“, обръща се Василев към интервюиращия го журналист.

„Вие казвате, че няма проблем“, отвръща журналистът.

„Решили сме го. Между мен и Морфов, и Кръстева, ако щете, тук не съществува проблем“, опонира Василев.

На първо място директорът обяснява и изтъква кадровата си политика, като изброява хората, които е наел – големите режисьори Александър Морфов, Явор Гърдев и Диана Добрева. Припомня, че е взел Захари Карабашлиев като „главен писател на театъра“„специално за него направих нова длъжност“, но намеква, че докато е бил плодотворен в Плевенския театър, не е направил нищо съществено в Народния след назначението:

„Захари Карабашлиев какво направи в този период в Народен театър „Иван Вазов“? Захари има свои приоритети и той избра. Главен редактор е на „Сиела“, какъвто беше, и продължава. Това е неговият избор. Специално за него направих нова длъжност – писател на театъра. Аз предоставих този комфорт. Той е сметнал, че не иска да бъде в щата, но ако ни изненада с нова драматургия, с нов текст, който е подходящ за нас, да, бих могъл да му кажа „хайде, върни се“ и ще му кажа, но този път той трябва да избере кой ще бъде неговият приоритет – Народният театър или издателството“.

Назначенията на Красимира Стефова, за която министърът на културата Велислав Минеков твърди, че е уволнена дисциплинарно от министерството, както и това на Велислава Кръстева, директорът на Народния театър обясни с нуждата да изгради екип, който да започне да пише закони:

„Велислава Кръстева – пиар, бивш депутат, бивш заместник-министър. Аз също съм бил заместник-министър. Изхождайки от големите пропуски и липса на законодателство в областта на театралното изкуство през последните 30 години, аз реших да направя един екип, който да започне да работи за това законодателство“.

Предстои освен това отново да назначи някого на длъжността „главен писател на Народния театър“, но отказва да разкрие името му.

„Никога не е имало скандал Василев – Морфов“, убедено твърди Васил Василев, но впоследствие, притиснат от въпросите на „Дневник“, разкрива, че отдавна не е говорил с главния режисьор.

„Един изключително скъп проект реализирахме в Плевен на световноизвестния режисьор Александър Морфов – най-добрите условия, които той е получавал някога. Така че аз бих казал, че не съществува скандал и това, което зависи от мен в качеството ми на продуцент, аз съм го реализирал.“

След като припомни, че е повишил заплатите на артистите, Васил Василев разказа и за новите спектакли на Народния театър, като прави разграничение в реакцията на публиката:

„Орфей“ е стандарт за театър. Наблюдава се съпротива в част от публиката, която е на и над 50 години, но на „Орфей“ идва повече млада публика, която има нужда от провокация“.

След това Васил Василев обяснява настроенията в театъра с „корупция“, без да изяснява къде се проявява тя.

„Няма как да няма съпротива на различното“, казва той.

Директорът на Народния твърди, че единственият начин за финансиране на нови спектакли е с приходи от бюджета.

„Инса ойл“ няма участие към финансирането на спектакли“, отговаря Василев на въпрос защо компанията на Георги Самуилов е представена като основен спонсор на театъра, но не обяснява къде отиват приходите от този спонсор.

Директорът на Народния театър обещава в цифри – той очаква в края на годината театърът да приключи с 1,8 млн. лв. приходи. За това той благодари на „скандала“.

„Скандалът продава. Той ни помогна да бъдем още по-откриваеми“, обяснява „пиар стратегията“ на екипа си Василев.

Очевидно директорът на театър „Иван Вазов” наистина не общува с главния си режисьор, защото казва в прав текст:

„За следващ спектакъл (на Александър Морфов – бел. ред.) не съм убеден, защото нямам никаква заявка. Яснота за „Троянски кон“ (планиран от Морфов – бел. ред.) на този етап няма“.

Относно напусналите театъра кадри, Василев твърди, че единственият отишъл си до момента е Захари Карабашлиев.

„Явор [Гърдев], който си е депозирал оставката, е в размишляване до март месец“, обяснява решението на другия щатен режисьор директорът.

Василев намеква, че изживява тези решения като предателство:

„С тези хора съм дошъл, аз съм ги събрал и всяка една тяхна крачка е лично срещу мен и моя лична болка“.

Цялото интервю в „Дневник“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90