Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Василев за конфликта с Кръстева и Морфов: Опитах се да защитя малкия човек

Няма да подам оставка, театърът най-сетне е сплотен, заяви директорът на Народния театър

Васил Василев заяви намерението си да продължи да работи по останалата част от концепцията, с която спечели конкурса за директор на Народния театър, защото „не съм политик и не лъжа“. Снимка: Филип Станчев/БГНЕС - Василев за конфликта с Кръстева и Морфов: Опитах се да защитя малкия човек

Васил Василев заяви намерението си да продължи да работи по останалата част от концепцията, с която спечели конкурса за директор на Народния театър, защото „не съм политик и не лъжа“. Снимка: Филип Станчев/БГНЕС

Опитах се да защитя малкия човек и да запазя достойнството и на Александър Морфов, и на Велислава Кръстева, заяви Васил Василев. Директорът на Народния театър се срещна днес с журналисти, за да обясни мотивите за дисциплинарното уволнение на главния режисьор, но потвърди, че раздялата на трупата с Кръстева, довчера завеждащ отдел „Връзки с обществеността“, също е по негова инициатива.

Василев заяви, че няма намерение да напуска директорския пост, въпреки че в същия час, в който той даваше пресконференция в Народния театър, актьори и публика се бяха събрали на протест пред Министерство на културата, искайки оставката му. Часове по-рано в деловодството на театъра бе заведен иск, подписан от над хиляда зрители, с настояване за оставката на директора.

Протест имаше и вчера, пред Народния театър, след като на 28 февруари стана ясно, че Александър Морфов е бил дисциплинарно уволнен за нарушение на трудовата дисциплина, уронване доброто име на театъра и нелоялност към работодателя. В същия ден Велислава Кръстева обяви, че се разделя с театъра. Отстраняването на двамата беляза развръзката на протеста на Морфов, започнал четири месеца по-рано с надраскването на вратата на Кръстева в театъра с надписи „Изчезвай“, „ДПС“ и „Връзки с обществеността на Ахмед Доган“. Няколко дни след акцията си Морфов заяви, че това е знак на протеста му срещу присъствието в театъра на Кръстева, дългогодишен пиар на ДПС.

„Четири месеца се опитвах, създавах, колегите твориха, но твориха в странна обстановка, в която бяха притискани – каза Василев. – Аз трябваше да избирам кой от погледите е по-ценен: европейския път, защитата на малкия човек – служител, актьор, който трябва да търпи обидите, манията за величие, ако искате.“

Двата спектакъла на Морфов, върнати на сцена от Василев – „Животът е прекрасен“ и „Хъшове“, няма да бъдат сваляни от афиша на Народния театър. Те са защитени с договори и „ако някой от тук нататък иска да свали двете представления, то това не е Васил Василев“, уточни директорът. През март предстои едно представление на „Хъшове“, през април ще се играят по веднъж „Хъшове“ и „Животът е прекрасен“. За „Животът е прекрасен“ билетите вече са изчерпани, а за априлските „Хъшове“ се продават последни билети. Въпреки това постановките няма да зачестят, отговори Василев на журналистически въпрос:

„Отвън пише Народен театър „Иван Вазов“, никъде не пише Народен театър „Александър Морфов. […] Господин Александър Морфов в качеството си на главен режисьор е уволнен по съответните мотиви, които той може да ви каже. Но режисьорът, творецът Александър Морфов, никой, никъде не може да го уволни, никой не може да му свали представленията, без той да пожелае. Нека не забравяме, че в България има много театри. Но всичко, което се случи, е доказателство, че когато имаме друг принцип, когато имаме работещ принцип, той спира тези, които не работят, и те си създават други пречки“.

Засега не се очертава бъдеще за „Троянският кон“ по Омир обаче, заложен в концепцията на Василев при кандидатстването му за директор на Народния, нито за „Съзаклятието на лицемерите“. Предложението на Морфов очаква вече повече от месец одобрение за начало на репетиции от директора, но на въпрос на „Площад Славейков“ днес Василев отрече при него да е постъпвало предложение за подобно заглавие. По-натам Василев заяви, че Морфов е пожелал замяна на „Троянският кон“ със „Съзаклятието на лицемерите“, но това било невъзможно, тъй като не са били спазени сроковете, освен това цената на „Съзаклятието“ е двойно по-висока заради актьорския състав от пет държави.

„Аз съм спечелил конкурса с програма и следвам своята концепция. Аз не искам да бъда политик и да лъжа. Изпълнявам това, което е в моята програма“, каза Василев.

Изпълнението на програмата на директора така, както е била представена по време на конкурса за поста, вече е невъзможно, но той заяви намерението си да продължи да работи по останалата част от нея.

„Александър Морфов постигна своето“, заяви директорът на театъра, но допълни, че трупата сега е по-обединена отвсякога и най-сетне работи в спокойна атмосфера и в правилната посока.

Това потвърдиха и част от актьорите на трупата – в защита на директора на срещата с медиите се появиха Бойка Велкова, Владимир Карамазов, Георги Мамалев, Ана Пападопулу, Антон Радичев и други. Георги Мамалев получи думата, за да заяви в емоционален монолог, че протестът на Морфов може да се тълкува като опит за преврат, а историята вече е показала, че превратите не се извършват от демократи. На няколко пъти бе изтъкнато и повишението на заплатите на актьорите от трупата.

„Видно е, че заплатите в Народния театър са много добри и това се вижда от протестите“, каза Василев.

Различно бе отношението към Валери Йорданов, който бе сред първите актьори, обявили се в защита на Морфов след надраскването на вратата. В края на ноември той обръсна главата си и първи призова за оставката на директора Василев. До момента Йорданов не е заявил желание да напусне, заяви директорът и коментира като странен изборът на актьора едновременно да протестира, но и да продължава да играе на сцената. Всеки достоен актьор има място на сцената на театъра, но само за да твори, допълни той.

„Личностите в националния театър не значат нищо, националният театър значи“, каза Василев.

В обобщение директорът оцени творческия сезон досега като отличен, но все пак изтъкна една от грешките си, допусната в конфликта между Кръстева и Морфов – че не си е останал директор на Плевенския театър.

„Крайно време е да се разбере, че на някого му беше удобен този конфликт в Народния театър и на някого му беше вменено той да бъде подклаждан. Не ни вкарвайте в политиката – обобщи Василев. – […] Как си представяте аз да си представя, че главният режисьор Александър Морфов, това светило на българския театър, ще тръгне по нощите да пише по вратите. Пропаст. Живеем в една голяма пропаст.“

На въпрос дали е възможно Морфов едностранно да пожелае да изтегли двата си спектакъла от афиша на Народния, директорът заяви, че „той не си е изтеглил спектаклите от една по-източна държава, но всичко се очаква“, вероятно намеквайки за Русия. Пред „Площад Славейков“ режисьорът съобщи, че отклонява всички покани за нови постановки в Русия. Там обаче все още се играят стари негови представления.

Не съвсем коректно е и изказването на Василев, че не е политик, тъй като той изрично потвърди, че остава член на оперативното бюро на партия „Българска прогресивна линия“. Но по думите му тази партия няма да участва в предстоящите парламентарни избори.

Вижте още: ВИКОВЕ „ОСТАВКА“ ЗА ДИРЕКТОРА НА НАРОДНИЯ ПРЕД МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

На прасе съм

kapatovo.bg