Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Васко Василев долетя за 1 ден в България

"Не сме роднини, въпреки еднаквите фамилии", предупредиха Васко Василев и Светла Василева в Студио 1 на БНР. Снимки: Румен Добрев - Васко Василев долетя за 1 ден в България

"Не сме роднини, въпреки еднаквите фамилии", предупредиха Васко Василев и Светла Василева в Студио 1 на БНР. Снимки: Румен Добрев

Виртуозният цигулар Васко Василев долетя само за ден в България, за да се включи в новия албум на сопраното Светла Василева. Записите на продукцията бяха със Симфоничния оркестър на БНР. На диригентския пулт бе Марчело Рота, племенник на легендарния композитор Нино Рота (създал музика за филми на Фелини, Висконти, Дзефирели, Копола).

Поканата към Василев бе да изпълни две пиеси, аранжирани от големия американски диригент Лорин Маазел – Musica Prohibita и I’alba se para dalla luce l’ombra.

Макар да записваха на скорост, в петък работата на музикантите в Студио 1 на радиото премина в голяма веселба. Василев разказа весели истории от времето, когато са работили заедно със Светла и Пласидо Доминго. Българката в момента е основната партньорка на Андреа Бочели в концертите на прочутия тенор. Постоянният им диригент пък е Марчело Рота.

Концертмайсторът на лондонската опера „Ковънт гардън“ се връща обратно в България през август за лятно турне. Обиколката му из летните театри на страната стартира на 25 август в Сандански. Следват концерти в Пловдив на 27 август, в Бургас на 28-и, във Варна на 29-и, във Велико Търново на 30-и и на финала в Русе на 31 август.

Vasko V

Васко Василев изсвири 2 пиеси за албума на Светла Василева.

Vasko_V9

Диригентът Марчело Рота

Vasko_V8

Записите в Студио 1 на БНР преминаха в голяма веселба.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90