Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Васко Василев и Ара Маликян, състуденти и съквартиранти

Делили една квартира в Лондон, учейки при знаменития педагог Ифра Нийман

Ара Маликян споделя, че има много приятели музиканти, които са българи - един от тях е цигуларят Васко Василев. - Васко Василев и Ара Маликян, състуденти и съквартиранти

Ара Маликян споделя, че има много приятели музиканти, които са българи - един от тях е цигуларят Васко Василев.

Цигуларите Васко Василев и Ара Маликян били състуденти и дори живеели заедно в Лондон. Любопитният факт стана известен малко преди първия концерт у нас на концертмайстора на Кралския симфоничен оркестър в Мадрид. Арменецът ще излезе пред родната публика на 28 февруари в зала 1 на НДК.

Запознават се, когато посещават мастър класовете на големия цигулар и педагог проф. Ифра Нийман. И двамата изпитват носталгия по онова време, макар да са делили малка стая – и то с още един студент.

„Ара ми помогна в най-бедните студентски години, когато се е налагало да ходя два часа пеш до училището – разказва Василев в интервю пред Георги Тошев за Би Ти Ви. – Бях като църковна мишка в Лондон. По това време Ара беше студент и в Германия – отсъстваше често, а имаше и английско гадже, при което отсядаше… Така аз и още един цигулар от Франция използвахме неговата стая в общежитието. Един ден обаче се озовахме и тримата в малката стая, защото приятелката на Ара го беше изгонила.“

„Наистина бяхме много бедни тогава. Имам фантастични спомени с Васко, прекарвахме си страхотно“, допълва Маликян пред Тошев.

Днес Васко Василев е концертмайстор на оркестъра на Кралската опера в Лондон, а Ара Маликян - на Кралския симфоничен оркестър в Мадрид.

Днес Васко Василев (на снимката) е концертмайстор на оркестъра на Кралската опера в Лондон, а Ара Маликян – на Кралския симфоничен оркестър в Мадрид.

След университета двамата свирят заедно по всички точки на света, включително на турнетата на Ванеса Мей.

„Васко е един от най-близките ми приятели. Той е невероятен човек и прекрасен музикант – един от най-добрите цигулари в света!“, твърди Маликян.

„Още при запознанството ни веднага ми направи впечатление колко талантлив и интересен човек е Ара. Той е адски топъл – идва от Бейрут и е арменец. Имам много приятели арменци и мога да кажа, че Ара е близък до българския темперамент – споделя Василев. – Това, което най-много ме впечатлява у него като музикант е, че прави смели неща. Не се страхува да поема рискове и днес е голяма звезда. Призовавам всички българи да отидат на неговия концерт, защото той е много интересен като музикант, но и като изпълнител.“

Маликян споделя, че има много приятели музиканти, които са българи. Знае много за нашата страна и култура, затова очаква концерта си у нас с голямо нетърпение.

Концертът на Ара Маликян в България се организира от „БГ Саунд Стейдж“, с подкрепата на Посолството на Кралство Испания у нас и Института „Сервантес“. Билетите са на цени от 40 до 100 лева и са в продажба в системата на Ивентим и в Билетния център на НДК.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg