Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Васко Василев свири в подлеза на Ректората?

Фейсбук гадае той ли е действително

Снимка на цигулар в подлеза на СУ „Св. Климент Охридски“ заблуди десетки, че това е Васко Василев. Снимка: Александрина Александрова-Петрова - Васко Василев свири в подлеза на Ректората?

Снимка на цигулар в подлеза на СУ „Св. Климент Охридски“ заблуди десетки, че това е Васко Василев. Снимка: Александрина Александрова-Петрова

Снимка с текст „Васко Василев в подлеза на Софийския университет“ хвърли в догадки родното Фейсбук-общество. Кадърът е запечатал цигулар в подлеза на Ректората, с дребни монети в разтворения калъф на инструмента и с нито един зрител. Музикантът е заснет в профил и на снимката действително напомня на Василев – но дали това наистина е концерт-майсторът на Кралската опера в Лондон, прославеният солист, покорил много от най-престижните класически сцени по цял свят и любимец на родната публика?

Снимката е публикувана от Александрина Александрова-Петрова и по думите й е заснета в 9 ч. сутринта във вторник, 1 август. Под кадъра валят редица предположения. Едно от тях е, че Васко прилага прочутия експеримент на Джошуа Бел: на 12 януари 2007-а звездата свири за около час като уличен музикант на спирка на метрото във Вашингтон, при това на цигулка Страдивариус от 1713 г. -от около 1000 минувачи в натоварения сутрешен час, 7 души се спират да послушат, а само един го разпознава. Други смятат, че с това изпълнение Васко рекламира предстоящ свой концерт. Немалко от коментиращите са силно впечатлени от жеста на Василев: „Прекрасно, прекрасно…“. Има и по-груби предположения, че българският музикант е „деградирал“, тръгнал е по лош път.

И тъй като живеем във времето на постистината – някои медии директно мигновено публикуваха снимката, без да проверят кой свири и защо.

„Площад Славейков“ потърси Петя Иванова, пиар на музиканта. Тя вече бе видяла кадъра, но обясни, че на него няма как да е Васко Василев, тъй като той не е в България. В момента Васко е в Полша, където има концерти. Но скоро пристига у нас – ден преди концерта си на 25 август. Заедно със солистите на „Ковънт Гардън“ Василев ще свири класическа програма в ресторант „Лебед“ в Панчарево.

За сравнение с двойника предлагаме едно изпълнение на Васко Василев в испанска катедрала отпреди година:

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg