Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Васко Василев свири, японец реди икебана

Васко Василев ще вае образи със звуци, а  Шого Кариядзаки с цветя. - Васко Василев свири, японец реди икебана

Васко Василев ще вае образи със звуци, а Шого Кариядзаки с цветя.

Цигуларят Васко Василев пристига в България, за да свири на майстор на икебана. На 23 юни Шого Кариядзаки ще създава хармония от цветя в НДК, а кавалерът на струните ще вае образи със звуци. Акцията им ще открие изложбата „Свят на хармония и красота”, която Кариядзаки сан представя в Дните на японската култура у нас. Тя ще бъде разположена във фоайето на вход А6 до 29 юни.

Васко Василев обича предизвикателствата на експеримента и е свирил къде ли не – включително с кънки на ледена пързалка заради приятелите си Албена Денкова и Максим Стависки. С майстора на икебаната също го свързва лична близост и именно заради него Шого Кариядзаки е приел поканата да дойде у нас.

Организаторите на експозицията изтъкват, че в Страната на изгряващото Шого е определян като „човек, който притежава ръце да улови красотата“, а стилът му се характеризира едновременно с деликатност и смелост, както и с оригинален поглед към цветовете.

Шого Кариядзаки е редил цветя за посещението на US-президента Бил Клинтън в Токио и на церемонията за 10-годишнината от интронизацията на японския император. Носител е на наградата за дизайн на витринно пространство на Японската асоциация за пространствен дизайн, както на наградата за изкуство и култура на Япония.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90