Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ватикана обмисля да наложи лимит на посетителите в музеите си

Причината: тълпите са огромни и поне 10 човека на ден припадат, докато чакат да видят Сикстинската капела

Във Ватиканските музеи единствено Сикстинската капела разполага с климатична система. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Ватикана обмисля да наложи лимит на посетителите в музеите си

Във Ватиканските музеи единствено Сикстинската капела разполага с климатична система. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управата на Ватиканските музеи обмисля да наложи лимит на броя посетители на ден, тъй като туристическите гидове се притесняват за сигурността на хората. Музеите разполагат с огромна колекция с произведения на изкуството, събирани през годините от различни папи и днес разположени в 54 галерии. Годишно музеите привличат над 6 млн. души и за разлика от други римски забележителности, нямат таван на бройката посетители дневно.

Това е напът да се промени – тургидове споделят пред „Гардиън“, че поне 10 души на ден припадат, вследствие на бавно движещи се тълпи, пълзящи през дълъг и тесен коридор, за да посетят най-популярната атракция – Сикстинската капела. Има случаи на хора с пристъпи на паник атака и с леки физически наранявания. Един посетител получил сърдечен удар през февруари и се наложило да бъде спасен от охранител.

Гидовете плащат по 250 евро на година, за да получат лиценз да работят във Ватиканските музеи. Разказват, че ситуацията е най-опасна през лятото, когато човекопотокът надхвърля повече от 30 хил. души на ден, а температурите достигат 40 градуса. Единствено Сикстинската капела разполага с климатична система.

Сградата има няколко изхода в случай на спешност, но Сикстинската капела има само два.

„Ситуацията бавно се връща към нормалното, тъй като отмина летният сезон, но от март до октомври положението е адско – споделя един от гидовете, пожелал да запази анонимността си. – Сигурността е главният проблем, тъй като когато си вътре, се чувстваш напълно затворен, едва можеш да видиш краката си. Тълпите са едно от най-опасните неща, вижте какво се случи в Мека. Може би никога няма да се случи във Ватикана, но е възможно. Това ме плаши.”

Около 3 хил. са хората с лиценз да развеждат туристите из музеите. Една от жените, които работят там, разказва, че миналата година припаднала и счупила крака си. Имала дори намерение да съди папския град, но адвокатите я разубедили, защото нямало смисъл – Ватикана си има собствени правила за сигурност във и край сградите.

„Заедно с ръководството на Ватикана работим неуморно, за да върнем бройката на посетителите към нормалното през 2019“, казва пред „Гардиън“ Барбара Джата, директор на музеите от 2016 г.

Тя обещава, че вече се работи по инсталиране на климатична инсталация в Стаите на Рафаело и в апартамента на Борджия, докато испанска фирма се е заела с подобряването на билетната система.

Планира се отваряне на втори вход, за да се избегнат стълпотворения и да се увеличи работното време на институцията. Гидовете ще бъдат предупредени да развеждат посетителите и на по-малко познатите места из музеите.

„Има седем мили коридори – бих препоръчала на гидовете да развеждат хората и на други места освен Сикстинската капела“, добавя Джата.

Това са първите мерки, които Ватикана предприема за намаляване на посетителите. Причината може би е, че именно туризмът носи най-много приходи в хазната на католическата институция – близо 100 млн. евро на година печелят музеите, половината от които отиват във Ватикана.

Музеят представлява и католическата вяра, затова в миналото църквата е отказвала да затвори вратите си за миряни, които често са предприели пътуването дотам веднъж в живота и идват от по-бедните държави. Обикновеният билет струва от 17 до 20 евро, а беседа за три или четири часа може да се запази срещу 70 евро. Предлагат се и частни обиколки един час преди отварянето на музея срещу 400 евро на човек.

Работещите във Ватиканските музеи неведнъж са се оплаквали от условията на сигурност – и през 2016 г. излагат исканията си в писмо до ръководството на Римо-католическата църква.

„Бяха порицани – казва анонимен източник от туристическата асоциация в Рим. – Във Ватиканските музеи проблемът е скандален, но не е като други ситуации в Италия, за които човек може да протестира. Няколко пъти помолихме нещата да се променят, но от Църквата казват, че си имат собствени правила и следователно те сами си решават.”

През 2011 г. посетителите рязко са се увеличили заедно с вълната на масов туризъм, обхванала целия свят. Бившият директор на музеите, Антонио Паолучи, бе наложил горна граница от 6 млн. посетители на година и бе готов да предприеме мерки, ако ситуацията стане нетърпима.

Джата казва, че разбира недоволството на служителите, но е трудно едновременно да се създаде приятно преживяване за посетителите и да се опазят творбите от прахта и влагата, които неизбежно идват с вълната от милиони туристи. За подобряване на условията се работи всеки ден, уверява тя.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg