Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Ватиканът отваря галерия за съвременно изкуство

Животът е изкуството да срещаш новото, каза папа Франциск

Сикстинската зала във Ватиканската библиотека. Снимка: Ватикана - Ватиканът отваря галерия за съвременно изкуство

Сикстинската зала във Ватиканската библиотека. Снимка: Ватикана

Съвременното изкуство ще има ново място във Ватикана с откриването на специална изложбена зала в библиотеката на римокатолическата църква от XV век. Решението е неочаквано в светлината на отказа на Ватиканските музеи да представят експозиция на Анди Уорхол през 2018 г., насочена към „духовната страна“ на артиста.

Изложбата, която ще „покръсти“ новото пространство, е „Всички: Човечеството в движение“, която съчетава географски и други карти на стотици години с произведенията на съвременния италиански художник Пиетро Руфо, съобщава специализираното католическо издание „Crux“. Теми на творбите му са миграцията и пътуването. Руфо е получил разрешение да трансформира и зала „Барберини“ в библиотеката, превръщайки я в „пищна тропическа гора“, допълвайки рафтовете от XVII век с рула хартия с ботанически принт.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Pietro Ruffo (@pietroruffoartist)

„Оценявам начинанието да тръгне диалог – заяви папа Франциск на церемонията за откриване на новото галерийно пространство. – Животът е изкуството да срещаш новото. Културите се разболяват, когато се обърнат към себе си, когато изключват, вместо да интегрират. В тази пандемия имаме нужда от нова красота.“

Ватиканската библиотека обикновено се посещава от избрани хора, но новата галерия ще даде шанс на повече ценители да я разгледат. Начинанието се финансира от наследниците на американския филантроп и филмов бизнесмен Кърк Керкорян. Починал през 2015 г., днес състоянието му се изчислява от „Форбс“ на 4,2 млрд. долара.

През 2018 г. Ватиканските музеи водиха преговори с музея на Анди Уорхол в Питсбърг за изложба с творби на художника на религиозна тематика. Експозицията бе планирана за 2019 г., но бе отменена заради друга изложба с произведения на Леонардо да Винчи същата година.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах