Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ватикана посреща попарта

Редят картини на Анди Уорхол, повлияни от религията

Автопортрет на Анди Уорхол от 1986-а, притежание на музея „Анди Уорхол“ в Питсбърг, САЩ. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Ватикана посреща попарта

Автопортрет на Анди Уорхол от 1986-а, притежание на музея „Анди Уорхол“ в Питсбърг, САЩ. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тридесет и девет години след срещата на Анди Уорхол с папа Йоан Павел II във Ватикана, попарт художникът се завръща в сърцето на католицизма чрез своите творби. През 2019-а Ватиканският музей ще почете паметта на твореца с изложба на неговите картини на религиозна тематика, съобщава The Art Newspaper.

Изложбата включва картини от поредицата „Тайната вечеря“, вдъхновени от оригинала на Леонардо да Винчи, попарт пана на черепи, символ на преходността на живота, както и филми и архивни материали за твореца.

„Развълнувани сме да покажем духовната страна на художника“, споделя Барбара Джата, първата жена куратор на Ватиканския музей.

Въпреки ексцентричната си натура, Анди Уорхол е сред най-набожните модерни творци. Той нееднократно е писал за религията в личните си дневници, публикувани след смъртта му, а в интервю от 1975-а споделя, че „се отбива“ в църквите.

„Мисля че е много красиво да се ходи на църква – споделя Уорхол. – Църквата, която аз посещавам, е красива.“

По думи на Джон Ричардсън, биограф на Пикасо и доктор по история на изкуството, Уорхол често е раздавал храна на бездомни и гладни и се е гордеел, че финансира обучението на племенника си за свещеник.

„Скритата му набожност неизбежно променя начина, по който хората възприемат художник, който накара света да вярва, че единствените му интереси са пари, слава и бляскав живот“, казва Ричардсън.

Попарт творецът е познат с изобразяването на предмети от бита, например консерва със супа „Кембъл“, бутилки от кока-кола, кутии прах за пране и опаковки на дъвки, както и с портретите си на известни личности – Майкъл Джексън, Елвис Пресли, Лайза Минели… Образът на Мерилин Монро, повторен няколко пъти в различни ярки цветове, се превръща в една от най-разпознаваемите му творби. През последната година от живота му повече от 100 негови картини са вдъхновени от работите на Да Винчи.

Според The Art Newsрaper, оригиналът на фреската „Тайната вечеря“ е с особено значение за Уорхол – майка му, която той много обичал, държала умален вариант на картината в библията си, а репродукция висяла на стената на кухнята в дома на семейството в Питсбърг.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg