Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Ватикана за незаконните деца на свещениците

Говорител на католическата църква разкри, че има установени правила за духовниците, които стават бащи

Неотдавна папа Франциск за пръв път говори публично за сексуалното насилие в католическата църква. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Ватикана за незаконните деца на свещениците

Неотдавна папа Франциск за пръв път говори публично за сексуалното насилие в католическата църква. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ватиканът разкри, че има установен протокол, когато се установи, че свещениците са станали бащи. Как се процедира при нарушаването на обета за целомъдрие, пред „Ню Йорк Таймс” разказва говорителят на католическата църква Алесандро Джизоти.

Винсънт Дойл твърди, че баща му е католически свещеник. Той сам се обръща към вестника, за да сподели, че от католическата църква му бил даден специален документ, когато посетил града-държава в търсене на справедливост за децата на свещеници.

Попитан за случая, говорителят на Ватикана признава, че съществуват неоповестени правила за децата на ватиканските духовници.

„Мога да потвърдя, че тайните правила съществуват“, казва Джизоти.

Америка за България

Официално католическите свещеници са задължени да се въздържат от плътски отношения. Напоследък обаче светът е залят от скандали от сексуален характер с участието на служителите на Христа и стана ясно не просто, че обетите се нарушават, а че това се случва често.

В търсене на истината за произхода си, Винсънт Дойл основава група в интернет – „Coping International”, която се опитва да събере на едно място всички деца на свещеници. Дотук в нея членуват 50 хил. души от 175 държави.

Според Джизоти, основната идея на „вътрешните правила” е „закрилата на детето”. Правилата постановяват, че когато един свещеник стане баща, той трябва да се откаже от позицията си в църквата и да „възприеме отговорностите си на родител, отдавайки се изцяло на детето”, посочва говорителят.

Епископ Андреа Рипа от Конгрегация за духовенството към Ватикана обаче обяснява пред „Ню Йорк Таймс”, че правилата са повече формалност, отколкото практика.

Публикацията на вестника излиза едва седмица, след като папа Франциск за пръв път говори публично за сексуалното насилие в католическата църква.

„Вярвам, че това може и все още да се прави. Не е нещо, което приключва в момента, в който установиш, че го има – каза тогава папата. – Това нещо продължава, ние работим [срещу него] от дълго време. Но още има какво да се направи. Имаме ли волята? Да.”

На 21 февруари католически владици от цял свят ще се съберат в Рим за четиридневна конференция, за да обсъдят проблемите със сексуалния тормоз в църквата.

Bookshop 728×90