СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Вътрешен човек ли помогна Пловдив да стане Европейска столица на културата?

Шефката на Международния отдел в Министерството на културата е в конфликт на интереси

Деяна Данаилова с двете си дъщери в Париж, вдясно е Мила Станилова. - Вътрешен човек ли помогна Пловдив да стане Европейска столица на културата?

Деяна Данаилова с двете си дъщери в Париж, вдясно е Мила Станилова.

С протекции ли получи Пловдив титлата Европейска столица на културата? Това се питат екипите на градовете-финалисти в конкурса – София, Варна и Велико Търново, след като научиха, че победителят може би е избран с помощта на вътрешен човек –  българският координатор на проекта Европейска столица на културата 2019.

В. „19 мин.“ разкри, че Деяна Данаилова, която организира всички етапи на състезанието, е заинтересована от избора на Пловдив. Защото дъщеря й Мила Станилова работи в кръга „Едно“ – основни двигатели в кампанията на града под тепетата за Европейска столица на културата.

Всички членове на журито, избрало чрез анонимен вот Пловдив за победител, са подписвали неведнъж декларация, че нямат конфликти на интереси. Но никой в Министерството, които работят по проекта, не е подписвал подобна декларация, а и по правилник не са длъжни да го направят.

В Министерството на културата са научили постфактум за проблема с Данаилова, която на никого от колегите си не е казала, че дъщеря й работи в екипа на „Едно“. Служебният министър Мартин Иванов е изключително притеснен, но все още не е взел решение как да излезе от ситуацията.

„Площад Славейков“ научи, че има „вратичка“, от която в Министерството на културата могат да се възползват – процедурата по предложението Пловдив да бъде гласуван от Европейската комисия през май 2015 г. все още не е завършена. След като даде вота си, журито всъщност номинира победителя, а министърът на културата Мартин Иванов чисто формално трябва да предложи на Европейската комисия да одобри кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 г. Иванов би могъл да не предложи Пловдив и да насрочи ново гласуване.

Съществува и друг вариант – някой от отпадналите да подаде сигнал в Европейската комисия. Но надали ще се стигне до него.

Деяна Данаилова е началник на отдел „Международна дейност“ в Министерството на културата. Работи във висшето арт ведомство от завършването на университета. Има две дъщери, едната работи в „Едно“, другата във Франция. В служебния кабинет на Марин Райков Данаилова бе зам.-министър на културата.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС