Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Вътрешно разследване на „лицето Александър Морфов“ за дискриминация

Директорът на Народния театър е наредил да се вземат писмени обяснения от режисьора и от свидетели на конфликта с пиарката

Александър Морфов беше основният коз в концепцията на Васил Василев в конкурса за директор на Народния театър. Сега вече е „лицето Александър Морфов“. Снимка: Елена Героска/БГНЕС - Вътрешно разследване на „лицето Александър Морфов“ за дискриминация

Александър Морфов беше основният коз в концепцията на Васил Василев в конкурса за директор на Народния театър. Сега вече е „лицето Александър Морфов“. Снимка: Елена Героска/БГНЕС

Заповед за вътрешно разследване на „лицето Александър Морфов“ е издал на 17 ноември директорът на Народния театър Васил Василев, научи „Площад Славейков“. Разпореждането за проверка е в отговор на подадена на 10 ноември 2022 г. жалба от Велислава Кръстева, ръководител на „Врзъки с обществеността и реклама“ към Народния театър.

Директорът е назначил комисия от петима служители и актьори, които трябва да разследват конфликта между Морфов и Кръстева в няколко направления. На първо място трябва да проверят твърденията от жалбата на Кръстева, че от началото на септември е подложена на тормоз на работното ѝ място, основан на политическата ѝ принадлежност към партията „Движение за права и свободи“, изразяващ се в отправянето на „обидни, подигравателни реплики и язвителни коментари“, както и във „вандалско посегателство върху вратата на кабинет 315“, който е работното място на Кръстева.

В двудневен срок трябва да бъдат поискани „от лицето Александър Морфов“ писмени обяснения дали е отправял обидни реплики към Кръстева както в нейно присъствие, така и в нейно отсъствие пред нейни колеги, като в заповедта на директора дори са изброени някои от тях: „Сега в театъра на турски ли ще се играе?“, „ДПС няма място в Народния театър“, „Очаквам незабавно да напуснете театъра, защото ДПС няма място в Народния театър“.

Наредено е да се разследва още дали Морфов е извършил посегателство срещу вратата на кабинета на Велислава Кръстева, както и дали е направил публично признание „пред медии“, че той е извършил посегателството срещу вратата на кабинета ѝ, както и дали я е нарекъл „човек без морал“ заради принадлежността ѝ към ДПС.

В двудневен срок писмени обяснения ще трябва да дадат и всички служители на отдел „Връзки с обществеността“. От тях ще се искат показания дали са ставали свидетели на изброените в молбата „обидни, подигравателни реплики и язвителни коментари“, ще се иска и да споделят какви чувства са предизвикали в тях те.

Всички доказателства трябва да бъдат събрани и документирани, а след това комисията от вътрешни хора в театъра трябва да се произнесе дали според тях Александър Морфов е извършил дискриминация според Закона за защита от дискриминация срещу Велислава Кръстева.

Според юристи, с които „Площад Славейков“ се консултира, възможно е целта на подобно разследване да бъде да се намерят аргументи за отстраняване на Александър Морфов от театъра по силата на Закона за дискриминация.

Прави впечатление, че жалбата е подадена близо две седмици след „посегателството срещу вратата“ и два месеца след началото на „обидните, подигравателни реплики и язвителни коментари“, фиксирани от подателката на жалбата от началото на септември.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg